Hlavní obsah

Bílý dům vydal prohlášení k holocaustu, Židy nezmínil

Washington

Kancelář amerického prezidenta Donalda Trumpa vydala minulý pátek prohlášení k Mezinárodnímu dni památky obětí holocaustu. To původně připravilo ministerstvo zahraničí, ale Bílý dům jeho verzi nepoužil a sepsal vlastní. Jeho prohlášení se od verze ministerstva zahraničí v jednom zdánlivě drobném detailu lišilo: chyběla zmínka o židovských obětech.

Foto: Agency Gazeta/Kuba Ociepa, Reuters

Bývalí vězni procházejí v den holocaustu bránou nacistického tábora smrti v Osvětimi.

Článek

S odkazem na tři zdroje obeznámené s přípravou dokumentu o tom ve čtvrtek informoval server Politico, podle něhož je to další kamínek do mozaiky kontroverzních kroků nového prezidenta Trumpa a jeho okolí včetně jeho hlavního poradce Steva Bannona, který je mnohými považován za rasistu a antisemitu.

Obě strany ale tvrdí něco jiného. Zástupce Bílého domu uvedl, že v tom nebyl žádný zlý úmysl. Tvrdí, že prezidentská kancelář návrh prohlášení připravený ministerstvem zahraničí neviděla do chvíle, než vydala vlastní prohlášení. Zdroje z diplomacie naopak uvedly, že ministerstvo text připravovalo pro Bílý dům, takže Trumpovi lidé museli zmínku o Židech vyškrtnout.

Prezidentská kancelář se brání, že prohlášení zahrnovalo všechny oběti nacistického vyvražďování včetně miliónů Židů, na které se vyhlazování soustředilo. „Bereme ohled na všechny a bereme na zřetel všechny, kteří trpěli,“ prohlásila prezidentova mluvčí Hope Hicksová, zatímco šéf Trumpovy kanceláře Reince Priebus řekl: „Považujeme utrpení všech, samozřejmě včetně všech Židů, které holocaust a strašná genocida postihly, za mimořádně smutné a za něco, na co se nesmí nikdy zapomenout.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám