Hlavní obsah

Bílý dům marně vysvětluje, co přesně viceprezidentka Harrisová dělá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Už jsou to téměř tři týdny, co americký prezident Joe Biden pověřil svou pravou ruku Kamalu Harrisovou úkolem zmírnit migrační tlak na jižní hranici s Mexikem. Jak ale upozorňují tamní média, viceprezidentka se tématu téměř nevěnuje, přeplněné zadržovací tábory na hranici stále nenavštívila. Je to pro ni priorita, ale má i jiné úkoly, upřesňuje Bílý dům.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová

Článek

Poslední dny dominuje americkým mediálním prostorem – liberálním i konzervativním – téma migrační krize. V březnu bylo totiž do zadržovacích táborů na hranici s Mexikem umístěno rekordních 18 tisíc dětí. Fotografie, které ukázaly podmínky v zařízeních, veřejnost šokovaly.

Federální administrativa zatím stále odmítá nazvat situaci na hranici „krizí”. Na konci měsíce navíc končí coby koordinátorka jižní hranice Roberta Jacobsonová a žádná náhrada se podle všeho nechystá. Prezident Biden už na konci března uvedl, že úkolem zlehčit tlak na jižní hranici pověřil viceprezidentku Harrisovou.

Bidenova migrační politika zkolabovala

Amerika

Pohledem na prezidentčin itinerář z posledního týdne by se ale mohlo zdát, že ji na migrační politiku příliš času nezbývá.

Zvládá toho víc, ujišťuje kolega

V pondělí jela obhlédnout vakcinační centrum v Kalifornii, den poté pak navštívila Chicago, kde si v tamní pekárně dopřála kousek německého čokoládového dortu.

Hranici ve Střední Americe ještě nenavštívila (...) na návštěvu pekárny v Chicagu si čas našla.
Steven Nelson, novinář New York Post

Ve středu se účastnila prezidentova projevu ohledně podpory pracovního trhu, ve čtvrtek vystoupila s apelem na omezení dostupnosti zbraní a v pátek ji čekalo ekonomické jednání v Oválné pracovně.

Foto: Profimedia.cz

Viceprezidentka Kamala Harrisová při návštěvě chicagské pekárny

Absence jakéhokoli vystoupení týkajícího se kolapsu na jižní hranici veřejnost znepokojila. Průzkumy veřejného mínění jasně ukazují, že nárůst počtu dětských migrantů a nedostatečné podmínky v zadržovacích táborech Bidenově vládě ubírají na popularitě.

Převaděči shodili dvě holčičky ze čtyřmetrové pohraniční zdi na území USA

Amerika

„Je to pro ni priorita,” ujistil jeden z jejich podřízených pro stanici NBC. „Ale také jí záleží na prosazení plánu na zvýšení pracovních míst a chce s lidmi mluvit o důležitosti očkování,” dodal.

Hranice versus dortík

Bílý dům je dotazy médií na toto téma údajně frustrován. Novináři prý nepochopili, čím prezident Harrisovou ve skutečnosti pověřil.

„Hranici ve Střední Americe ještě nenavštívila (...), na návštěvu pekárny v Chicagu si čas našla,” podotkl v průběhu tiskového brífinku novinář Steven Nelson z bulvárního deníku New York Post.

Prezidentova mluvčí Jen Psakiová uvedla, že smyslem návštěvy nebyla pekárna, ale očkování. „Když už tam byla, tak si stejně jako řada Američanů dala svačinku. To snad může,” odvětila mluvčí.

Toho se na sociálních sítích chytil například texaský senátor Ted Cruz z Republikánské strany. „Priority,” poznamenal sarkasticky na Twitteru.

Psakiová nicméně uznala, že Bílý dům komunikaci ohledně migrace nezvládl. „Myslím, že média si zaslouží objasnění toho, co její (Harrisové) role přesně obnáší,” uznala Psakiová.

Kamala Harrisová: Kdo je Bidenova viceprezidentka, která přepisuje dějiny

Volby USA

Co přesně tedy Harrisová v otázce migrace dělá, tak stále není jasné. Podle magazínu Newsweek je její funkce primárně diplomatická, má řešit příčiny migrace ve státech takzvaného „Severního trojúhelníku”, tedy v Guatemale, Hondurasu a El Salvadoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám