Hlavní obsah

Bílý dům chce umlčet Boltona. Co jsme si říkali, je tajné, tvrdí Trump

Washington

Bílý dům se podle stanice CNN snaží zabránit vydání knihy Johna Boltona i tomu, aby tento prezidentův bývalý bezpečnostní poradce vypovídal před Senátem. Bolton v rukopisu své knihy tvrdí, že mu prezident USA Donald Trump loni v srpnu řekl, že chtěl zmrazit pomoc Ukrajině, dokud Kyjev nezahájí vyšetřování bývalého viceprezidenta Joe Bidena. Trump kvůli tomuto postupu čelí impeachmentu. Trump ve středu řekl, že jeho rozhovor s Boltonem byl celý tajný, uvedl server Politico.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Národní bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton

Článek

Boltonovo tvrzení v připravované knize, ke kterému se dostal list The New York Times, komplikuje prezidentovu obranu proti odvolání z funkce. Dokonce i mezi republikány se totiž objevují hlasy, že by se měl Bolton předvolat jako svědek, což by proces protáhlo a mohlo by to mít negativní dopad na Trumpovu předvolební kampaň.

„Všechno je to v režimu tajné,“ řekl Trump. Podle serveru Politico tak stanovil svou obrannou taktiku.

Bílý dům: Nevydávejte to, je to tajné

Podle CNN se Bílý dům snaží zveřejnění Boltonovy připravované knihy zabránit. Národní bezpečnostní rada (NSC), která je poradním orgánem amerického prezidenta, podle agentury Reuters tvrdí, že v knize jsou utajované informace včetně těch v režimu přísně tajné. NSC podle Reuters písemně informovala Boltonova právního zástupce Charlese Coopera, že text podle všeho obsahuje „velké množství tajných informací”.

„Podle federálního zákona a dohod o nevyzrazování, které váš klient podepsal jako podmínku pro přístup k tajným informacím, rukopis nesmí být vydán a ani jinak zveřejněn bez vymazání těchto tajných informací,” citovala agentura Reuters z dopisu určenému Cooperovi. K tomuto závěru rada podle Reuters dospěla na základě předběžného prověřování; přezkoumávání textu ještě ukončeno nebylo.

Boltonův advokát Cooper uvedl, že rukopis byl předán 30. prosince Národní bezpečnostní radě. Dodal, že jí ho poskytl navzdory „našemu pevnému přesvědčení, že rukopis neobsahuje žádnou informaci, který by mohla být označena za tajnou”.

Trump řekl svému poradci, že chtěl kvůli Bidenovi tlačit na Ukrajinu

Amerika

Trump: Být po jeho, tak máme šestou světovou

Trump se současně pustil do Boltona. „Byl vyhozen, protože upřímně, kdybych mu naslouchal, byli bychom teď v šesté světové válce,“ napsal prezident na Twitteru o Boltonovi, který byl všeobecně považován za jestřába. Podle Trumpa měl mylný úsudek. Prezident připomněl, že Bolton před lety nebyl schválen do pozice velvyslance při OSN. „Žebral u mě, jestli bych mu nedal práci, kterou nemusí schvalovat Senát,” napsal Trump s náhlým despektem o svém někdejším poradci v bezpečnostních otázkách. Dodal, že to udělal navzdory tomu, že mu mnozí říkali, aby to nedělal.

Trump se chce do konce roku setkat s Kimem

Amerika

Bolton například hovořil o lybijském modelu v případě KLDR a v době venezuelské krize se objevil s blokem, kde byla napsána poznámka o vyslání 5000 vojáků do sousední Kolumbie.

Foto: Jim Young, Reuters

Bezpečnostní poradce Bílého domu s blokem, kde je poznámka o vyslání 5000 vojáků do Kolumbie

Už v první lednové dekádě Trump řekl, že sice nemá nic proti tomu, aby Bolton vypovídal, ale že by tomu v jednom případě kvůli úřadu zabránil. Zřejmě to je také důvod, proč demokraté nepředvolali Boltona, aby vypovídal před Sněmovnou reprezentantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám