Hlavní obsah

Biden zveřejnil jména svých blízkých poradců v Bílém domě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Demokrat Joe Biden, který se podle amerických médií stane v lednu prezidentem USA, v úterý zveřejnil jména svých budoucích vysoce postavených poradců v Bílém domě. Podle agentury AP se jedná především o vedoucí pracovníky jeho kampaně a blízké důvěrníky.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Joe Biden bude novým americkým prezidentem

Článek

Bidenův tým v úterním vyjádření potvrdil předchozí spekulace, že zástupkyní personálního šéfa Bílého domu se stane bývalá manažerka kampaně Jen O’Malleyová Dillonová. Ta se letos ve svých 44 letech stala první ženou v historii USA, která stála v čele úspěšné snahy demokratů o zisk Bílého domu. V minulosti přitom působila v nižších pozicích v obou kampaních Baracka Obamy.

Dalšími poradci budou rovněž činitelé Bidenovy kampaně - Cedric Richmond a Steve Richetti. Richmond kvůli nové roli opustí své křeslo ve Sněmovně reprezentantů, kde zastupuje Louisianu. Jeho úkolem by měla být komunikace s Kongresem se zaměřením na problematiku etnických menšin.

V Georgii objevili nezapočítané hlasy. Většina byla pro Trumpa

Amerika

Místo poradce si vysloužil rovněž Bidenův důvěrník Mike Donilon či Dana Remusová, jež mu pomáhala již před volbami. Vztahy mezi Bílým domem, vládami jednotlivých amerických států a místními samosprávami bude mít na starosti Julie Chavezová Rodriguezová, která dříve pracovala pro kampaň nastupující viceprezidentky Kamaly Harrisové a následně pomáhala se zvolením i Bidenovi.

Provoz v Oválné pracovně bude řídit Annie Tomasiniová, další z činitelek Bidenovy kampaně. Anthony Bernal bude poradcem první dámy Jill Bidenové a Julissa Reynosová Pantaleonová bude její personální šéfkou.

Volby ještě zdaleka nejsou u konce, reagoval Trump na Bidenovo vítězství

Volby USA

Agentura AP upozorňuje, že v úterý zveřejněná jména jsou prvními z několika stovek nových pracovníků, které bude Biden nabírat do svého týmu v příštích týdnech, aby mu pomáhali s uskutečněním jeho politické vize. Již minulý týden zvolený prezident jmenoval budoucím personálním šéfem Bílého domu svého poradce Rona Klaina.

Nová jmenovaní zatím splňují Bidenův závazek, že chce ve svém týmu udržovat různorodost - čtyři z v úterý oznámených vysokých činitelů nejsou běloši a pět z nich jsou ženy.

Trump nejdřív připustil Bidenovo vítězství, hned ale obrátil. Vyhrajeme my, tvrdí

Volby USA

Nejasno je stále ohledně složení Bidenovy budoucí vlády, kde musí obsazení jednotlivých postů schválit senátoři. Zatím se neví, zda v Senátu v příštím volebním období budou mít většinu demokraté či republikáni. O tom rozhodnou až druhá kola dvou soubojů v Georgii na začátku ledna. Podle AP by měl Biden začít uveřejňovat první jména členů kabinetu v následujících týdnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám