Hlavní obsah

Biden ohlásil kroky proti Rusku. Matka všech sankcí se ale nekoná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtečním projevu prohlásil, že USA spolu se spojenci představí sankce, které zasadí Rusku těžkou ekonomickou ránu. Odstřižení země od mezinárodního bankovního systému SWIFT, které západní média nazývají „matkou všech sankcí“, ale neoznámil. Odmítl také, že by se vojáci NATO přímo účastnili bojů na Ukrajině.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden představuje reakci USA na ruskou invazi na Ukrajinu.

Článek

„Zabráníme Rusku obchodovat našimi měnami (dolar, libra, euro a jen) a být součástí světové ekonomiky,” uvedl Biden. „Bude to znamenat pro ruskou ekonomiku těžkou ránu. Dlouhodobý dopad bude maximální, zatímco na USA a spojence minimální,” dodal americký prezident.

Britské sankce: Oligarchové už nebudou mít v Londýně úkryt. Aeroflot má zákaz

Evropa

Připomněl, že USA už zmrazily tři největší banky držící třetinu ruských aktiv, na což navážou zmrazením aktiv dalších čtyř bank. Dodatečné sankce se týkají i banky VTB, oznámil Biden. Podle Bidena dohromady disponují majetkem o objemu bilionu dolarů (přes 22 bilionů Kč). „Veškerá aktiva, která mají v Americe, budou zmrazena,„ prohlásil šéf Bílého domu.

Podle něj se odhaduje, že sankce odstřihnou Rusko od více než poloviny dovozu nových technologií. „Rusko odřízneme od celosvětových investic a investorů,” řekl Biden.

Sankce se podle něj budou také týkat oligarchů a jejich rodin.

Odříznutí od SWIFTu se zatím nekoná

Z Bidenovy odpovědi na dotaz, zda bude Rusko odstřiženo od mezinárodního bankovního systému SWIFT, však vyplynulo, že tomu zatím tak nebude. „Sankce se týkají tolika bank, že to bude mít možná větší účinek než odstřižení od SWIFTu,” řekl Biden.

Po tomto kroku přitom volá kromě jiných i ukrajinská vláda. Biden řekl, že vyloučení Ruska ze SWIFTu nemá podporu v Evropě.

Johnson tvrdě tlačí na odstřižení Ruska od systému SWIFT, Německo je proti

Zahraniční

Americký prezident kromě ekonomických sankcí oznámil vojenské posílení východního křídla Severoatlantické aliance. Zdůraznil, že ačkoliv se vojáci NATO samotných bojů účastnit nemohou, Ukrajina dostane 150 milionů dolarů vojenské pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám