Hlavní obsah

Biden vyhrál v Georgii a má 306 hlasů volitelů. Trumpa opouštějí právníci v klíčové kauze

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Demokrat Joe Biden podle médií vyhrál prezidentské volby v poměru 306 volitelských hlasů ku 232, neboť se potvrdilo jeho vítězství v Georgii. Získal stejný počet volitelů jako Donald Trump před čtyřmi lety. Stávající hlavu státu opouštějí advokáti. Právní firma Porter Wright Morris & Arthur, která zastupuje kampaň prezidenta při stížnostech na údajné volební nesrovnalosti v Pensylvánii, se stáhla z klíčové kauzy v tomto státě, kde Joe Biden získal rozhodující hlasy.

Foto: koláž s Reuters

Donald Trump (vpravo) a Joe Biden

Článek

O vítězství Bidena v Georgii informovaly v pátek stanice CNN, NBC a CBS. Získal tam 16 hlasů volitelů, Trump v Severní Karolíně 15. Protože Biden uspěl i v Pensylvánii, Arizoně a Nevadě, získal hlasy 306 volitelů a Trump jen 232. K vítězství je potřeba si zajistit hlasy 270 volitelů.

Tak velký rozdíl v hlasech volitelů ztěžuje vedení Trumpovy kampaně možnost zvrátit výsledky voleb u soudu, protože by musely být zneplatněny výsledky v nejméně třech státech.

Rozhodnutí kanceláře Porter Wright Morris & Arthur se přitom týká žaloby, která na rozdíl od mnoha dalších nenapadá jen malé množství hlasů, ale všech téměř 2,65 milionu lístků zaslaných poštou, z nichž většinu odeslali voliči demokratů. Jejich zpochybnění by mohlo zvrátit výsledky voleb v tomto klíčovém státě, i když ani to by Trumpovi nestačilo k porážce Bidena.

Zmíněná žaloba obviňuje nejvyšší volební činitelku v Pensylvánii ze „svévolných a nelegálních činů” a žádá, aby soud dočasně zakázal ve státě oficiální dokončení sčítání hlasů a zveřejnění finálních výsledků.

Biden Trumpa porazil i v Arizoně, tradiční baště republikánů

Volby USA

Právnická společnost ve vyjádření oznámila, že jejím klientům, tedy Trumpově kampani a dvěma voličům, „nejlépe poslouží, když se Porter Wright (z případu) stáhne”.

Vzhledem k tomu, že se případ po odchodu právní firmy v podstatě zastavil, je uzavření voleb v Pensylvánii o krok blíže, domnívá se list The Guardian. Podle tamních zákonů musí být finální výsledky jasné do 23. listopadu, podle dosud zveřejněných údajů tam přitom vyhraje demokrat Joe Biden, což mu zajistí i cestu do Bílého domu.

Společnost Porter Wright Morris & Arthur důvody pro stažení z kauzy nekomentovala, právníci zastupující Trumpa v jeho povolebních žalobách však čelí rostoucí kritice, protože se podle některých pozorovatelů podílejí na snaze podkopat americký demokratický proces.

Bezpečnostní experti vyzývají Trumpa k uznání porážky

Volby USA

V podobné situaci je i jedna z největších právních firem v USA Jones Day, která zastupuje republikány již řadu let. Někteří z vrcholných manažerů společnosti podle listu The New York Times vyjádřili v poslední době pochybnosti, zda by se společnost měla Trumpovými povolebními kauzami zabývat a spolupracovat s vedením prezidentovy volební kampaně. Web law.com, který informuje o událostech z právnického prostředí v USA, označil účast na Trumpových volebních žalobách za noční můru pro veřejný obraz obou firem.

Vládní experti i volební činitelé z jednotlivých států v poslední době opakují, že neexistují žádné důkazy o rozsáhlých podvodech, o nichž opakovaně bez předložení důkazů prezident píše na sociálních sítích. Několik žalob prezidentova týmu také soudy již zamítly, v pátek se k nim připojila žádost o zablokování zveřejnění konečných výsledků v demokratům nakloněném Detroitu, kterou zamítl státní soud v Michiganu.

Exprávník: Trump inauguraci vypustí

Volby USA

Trumpův tým podle listu The Wall Street Journal v pátek také stáhl stížnost na průběh voleb v Arizoně, kde podle prezidentových právníků nedostalo asi 200 lidí možnost opravit chybně vyplněné volební lístky. Prezidentovi právníci žalobu stáhli vzhledem k tomu, že Biden podle pátečních údajů vede ve státu nad Trumpem o více než 11 000 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám