Hlavní obsah

Biden považuje vznik dvou státu za jediné řešení konfliktu na Blízkém východě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jedinou odpovědí na konflikt mezi Izraelem a Palestinou je vytvoření dvou samostatných států. Uvedl to americký prezident Joe Biden. Podle něj v regionu nebude vládnout mír, dokdy okolní státy zcela neuznají právo Izraele na svou existenci. Americký prezident vyzval k ukončení střetů mezi komunitami v Jeruzalémě, uvedla agentura AFP.

Foto: Melina Mara, ČTK/AP

Preszdent Joe Biden

Článek

"Dvoustátní řešení (konfliktu) stále potřebujeme, neboť je to jediným řešením," uvedl Biden. Prohlásil také, že Spojené státy a Demokratická strana stále podporují Izrael.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

"Izraelcům jsem sdělil, že považuji za velice důležité, aby v Jeruzalémě ukončili střety mezi komunitami, které vedou extrémisté z obou stran," dodal americký prezident. V pátek se u mešity Al-Aksá znovu střetli izraelští policisté s Palestinci, kteří hlásí dvacet zraněných.

Biden také oznámil, že chystá balík mezinárodní pomoci na rekonstrukci Pásma Gazy, které poničily izraelské nálety. Pomoc chce uspořádat tak, aby ji hnutí Hamás nemohlo využít k obnově svého vojenského arzenálu.

Slova amerického prezidenta přichází zhruba den poté, co začalo platit příměří, které ukončilo jedenáctidenní boje mezi Izraelem a palestinským Hamásem. Podle agentury AFP nebylo příměří v noci na sobotu porušeno.

Sanders se pokusí v americkém Senátu zablokovat vývoz zbraní do Izraele

Amerika

Boje od 10. května nepřežilo 244 lidí, z nichž 232 jsou Palestinci; na izraelské straně je mrtvých devět Izraelců a tři zahraniční dělníci. Izrael tvrdí, že zničil klíčovou infrastrukturu Hamásu a oslabila jeho bojovou kapacitu. Úspěch v bojích hlásí i samotný Hamás.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám