Hlavní obsah

Biden navštívil vojáky zraněné v Afghánistánu

– Washington

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek večer místního času bez předchozího ohlášení navštívil americké vojáky raněné v Afghánistánu. Prezidenta ve vojenské nemocnici Waltera Reeda poblíž Washingtonu doprovázela jeho manželka Jill Bidenová.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

V nemocnici v Bethesdě v Marylandu nedaleko Washingtonu, kterou Bidenovi navštívili, se léčí 15 příslušníků námořní pěchoty zraněných při sebevražedném bombovém útoku na letišti v Kábulu na konci srpna.

Letiště Američané a spojenci používali k evakuaci diplomatů, afghánských spolupracovníků cizích zemí a jejich rodin po změně režimu v Kábulu. Při útoku 13 amerických vojáků zemřelo.

Spojené státy se z Afghánistánu stáhly v úterý, po 20 letech působení. Moc v zemi převzalo radikální islamistické hnutí Tálibán. Biden kontroverzní stažení USA odůvodnil mimo jiné tím, že nechtěl posílat další generaci Američanů do války.

Z Afghánistánu odletěli poslední američtí vojáci i velvyslanec

Zahraniční

Manželé Bidenovi mají zvláštní vztah s vojáky a armádou, píše agentura DPA. Jejich syn Beau v letech 2008 a 2009 sloužil v Iráku, v roce 2015 zemřel na nádor na mozku.

Když Biden v dubnu oznamoval stažení amerických vojáků z Afghánistánu, připomněl i svou osobní zkušenost rodiče nasazeného vojáka. „Jsem první prezident po 40 letech, který ví, co to znamená mít dítě, které slouží ve válečné zóně.”

Reklama

Výběr článků

Načítám