Hlavní obsah

Biden jmenoval první federální transgender úřednici. Bude bojovat s koronavirem

Novinky, mso
Washington

Historický krok učinil den před svou inaugurací zvolený americký prezident Joe Biden. Do funkce asistentky amerického ministerstva zdravotnictví v úterý jmenoval lékařku Rachel Levineovou, která je transgender. Její jmenování ještě musí potvrdit Senát, pokud tak učiní, bude Levineová první federální transgender úřednicí.

Foto: Daniel Shanken, Reuters

Rachel Levineová se stane první federální transgender úřednicí

Článek

„Spolehlivá lídryně. Přinese odbornost, kterou potřebujeme, abychom překonali pandemii koronaviru,“ řekl Biden k jmenování Levineové. „Nezáleží na tom, odkud jsme, jakou máme rasu, náboženství, sexuální orientaci, pohlaví nebo postižení,” dodal.

Levineová patří mezi přední zdravotní úředníky ve státě Pensylvánie. Na ministerstvu by měla pracovat pod vedením Xaviera Becerry, taktéž Bidenova nominanta.

Ve Washingtonu cvičí na Bidenovu inauguraci

Volby USA

Levineovou ještě musí do nové funkce potvrdit Senát, a to prostou většinou všech přítomných zákonodárců. Pokud tak učiní, stane se Levineová první federální transgender úřednicí.

Biden ve vyjádření připomněl, že potvrzení jejího jmenování by neměl být problém, protože v pensylvánském republikány ovládaném Senátu už byla zvolena třikrát v řadě. „Bude to historická, ale také velmi kvalifikovaná volba a naší administrativě pomůže v otázkách zdravotnictví,“ dodal.

Boj s pandemií koronaviru vytyčil Biden jako jeden z hlavních úkolů, na kterých chce po svém zvolení do funkce prezidenta pracovat. Demokratický kandidát už předem zveřejnil balík koronavirové pomoci, který do ekonomiky má napumpovat v přepočtu 41 bilionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám