Hlavní obsah

Beru preventivně hydroxychlorochin, řekl Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil, že už nějakou dobu užívá preventivně antimalarikum s obsahem látky hydroxychlorochin. Důvodem je prý to, že chce zmírnit případně obtíže, pokud by se nakazil koronavirem. Účinnost tohoto přípravku přitom není prokázána a lékaři spíše varují před vedlejšími účinky.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Začal jsem to brát, protože si myslím, že je to dobré,“ řekl Trump. „Slyšel jsem mnoho dobrých příběhů,“ doplnil. Lék bere asi týden a půl, kromě něj užívá také zinek. Americké televize v reakci na prezidentova slova varovaly občany, aby lék nebrali.

Trumpovi prý lék nikdo nepředepsal, u svého lékaře si ho vyžádal sám a ten mu jej zajistil. „Ptal jsem se ho, co si o tom myslí, a odpověděl mi, že jestli ho chci, tak ho můžu brát,“ uvedl Trump. Prezident také dodal, že koronaviru nebyl vystaven.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Lék může být podle lékařů nebezpečný hlavně lidem, kteří mají problémy se srdcem. Což je v porovnání s účinností proti covidu-19 klinicky prokázáno. Lék se primárně používá při léčbě malárie a některých autoimunitních onemocnění.

Pohrozil WHO

Šéf Bílého domu míní, že daný lék je účinný, protože v této souvislosti dostává „hodně pozitivních telefonátů“. Bílý dům posléze podle CNN vydal prohlášení, že přínos léku je větší než případná rizika.

Trump: Vakcína spěchá jako kdysi atomová bomba

Zahraniční

Americký prezident ve stejný den na Twitteru také pohrozil zastavením amerického financování Světové zdravotnické organizace (WHO) a přehodnocením členství USA. Jako podmínku uvedl, že se WHO musí zavázat k výrazným zlepšením do 30 dnů a prokázat nezávislost na Číně. Spojené státy jsou pro WHO největším přispěvatelem. Loni organizaci zaslaly asi 22 procent jejího rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám