Hlavní obsah

Bělošského expolicistu za zastřelení černošského mladíka stíhat nebudou

St. Louis

Prokuratura z amerického města St. Louis ve čtvrtek oznámila, že neobviní bývalého bělošského policistu Darrena Wilsona, který v roce 2014 zastřelil mladého černocha Michaela Browna ve Fergusonu ve státě Missouri. Podle agentury AP rozhodnutí znovu otevře staré rány vzhledem k současné diskuzi o zakořeněném rasismu u americké policie, kterou roznítila smrt černocha George Floyda.

Foto: ČTK/AP

Bývalý policista Darren Wilson nebude stíhán za zastřelení Michaela Browna.

Článek

Úřady se rozhodly Wilsona nestíhat v této kauze již potřetí. Poprvé jej odmítla obvinit velká porota v roce 2014, následující rok zase ministerstvo spravedlnosti. Lídři hnutí za občanská práva a Brownovi rodiče však nyní podle AP doufali, že černošský prokurátor Wesley Bell, který se ujal funkce v lednu loňského roku, bude na případ nahlížet jinak.

Ferguson opět v plamenech po osvobození policisty, který zabil mladého Afroameričana

Amerika

Bell prohlásil, že jeho rozhodnutí vycházelo z pětiměsíčního přezkumu dostupných důkazů. Jeho týmu se však nepodařilo beze vší pochybnosti dokázat, že by se Wilson zastřelením Browna dopustil zabití či vraždy podle zákonů státu Missouri.

„Vím, že to není výsledek, jaký chtěli, a že jejich bolest bude trvat navždy,” řekl Bell o Brownově rodině. Dodal však, že rozhodnutí prokuratury Wilsona neočišťuje. Právník někdejšího policisty prohlásil, že závěr prokuratury dokazuje, že nedošlo k žádnému zločinu.

Policista tvrdí, že se bránil

Brown v roce 2014 se svým kamarádem kráčel prostředkem ulice ve Fergusonu, což je jedno z předměstí St. Louis. Wilson je vyzval, aby šli na stranu ulice, a následně vypukla mezi Brownem a Wilsonem potyčka, která skončila tím, že Wilson černošského mladíka zastřelil. Bývalý policista tvrdí, že jej Brown ohrožoval, a musel proto použít zbraň v sebeobraně.

Americká policie zveřejnila, kdo zastřelil neozbrojeného černocha

Amerika

Incident vyvolal ve Fergusonu protesty trvající několik měsíců. Oživil rovněž diskuze o tom, jak policie v amerických městech přistupuje k menšinovému obyvatelstvu, a pomohl tak upevnit hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), které vzniklo po násilné smrti 17letého černocha Trayvona Martina na Floridě v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám