Hlavní obsah

Bankovní lupiči odjeli v Brazílii s rukojmími na střechách

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sao Paulo

V brazilském městě Araçatuba přepadli lupiči v pondělí banku. Jednalo se o rozsáhlou operaci, do níž byly zapojeny desítky lidí, kteří blokovali cesty. Na nich zapálili auta a po městě rozmístili nálože s výbušninami. Lupiči odjeli v autech, na jejichž střechách měli připoutané rukojmí jako živé štíty.

Foto: Petr Kaplan, Právo

Policejní hlídka v Riu

Článek

Velká skupina těžce ozbrojených lupičů s automatickými zbraněmi v pondělí brzy ráno zaútočila na tři banky v centru města. Po loupeži vzali velký počet rukojmí a obklíčili policejní stanici.

„Policie kvůli tomu nemohla na ozbrojence zaútočit, zásah by totiž ohrozil mnoho lidí,“ přiznal starosta města Dilador Borges. Uvedl, že neví, zda byli rukojmí propuštěni, ale centrum města už má policie pod kontrolou.

Živé štíty v podobě rukojmích měli lupiči na vozidlech, kterými prchali. Novinář Yuri Macri zveřejnil video, které zachytilo, že byl na dodávce jeden připoutaný muž na střeše a druhý na přední straně kapoty.

U druhého auta byla rukojmí na kapotě před čelním sklem. Další video zachycuje, že rukojmí byli připoutáni i k několika dalším vozidlům.

Podle televize G1 použili lupiči k monitorování pohybu policie i drony.

Police uvedla, že při loupeži zahynuli tři lidé, jedním z nich byl i jeden z lupičů.

Zatím není jasné, kolika peněz se pachatelé zmocnili, na sociálních sítích se ale objevily i záběry, jak obyvatel města sbírá bankovky ze země.

Není to poprvé, kdy byla Araçatuba terčem podobného útoku. V roce 2017 lupiči vykradli kancelář soukromé bezpečnostní služby a ovládli několik strategických míst ve městě, blokovali silnice a také zaútočili na několik policejních stanic.

Podobné dobře organizované loupeže se v zemi rozšířily po roce 2015. Terčem jsou banky a firmy, které shromažďují nebo přepravují větší sumy. Označují se jako nové cangaço, s narážkou na řádění lupičů v Brazílii ve dvacátých a třicátých letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám