Hlavní obsah

Babiš odmítl vystoupit na klimatické konferenci v New Yorku. Nechtěl jen pronášet sliby

Novinky, zpe, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Český premiér Andrej Babiš (ANO) se sice v pondělí v New Yorku účastní zahájení globálního summitu OSN o klimatu, ale není jedním ze stovky premiérů, prezidentů a předních businessmanů, kteří tam promluví. Uvedl, že tam nechtěl přistoupit na to, aby výměnou za možnost vystoupit pronášel sliby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Můj projev nikdy nebyl v plánu,“ uvedl v textové zprávě pro Novinky Babiš a vysvětlil i důvod, proč mluvit nechtěl. „Nechtěl jsem vystoupit výměnou za nějaké ambiciózní klimatické sliby, na rozdíl od některých jiných států, které dnes na rozdíl od České republiky neplní ani klimatické závazky z Pařížské dohody,” dodal.

Generální tajemník OSN Antonie Guterres totiž požadoval, aby vystupující jen prázdně nemluvili, ale přišli s konkrétními sliby na zlepšení ochrany ovzduší: „Řekl jsem světovým vůdcům, aby nepřijížděli s líbivými projevy, ale s konkrétními závazky.“ [celá zpráva]

Babiš řekl, že vystupující „na rozdíl od České republiky neplní závazky z pařížské klimatické konference a budou slibovat další, i když vědí, že je nesplní“.

„My se chováme zodpovědně a jako jedna z mála zemí, které dohodu podepsaly, ji plníme,” sdělil premiér Novinkám.

Na pondělním klimatickém summitu mimo jiné promluví německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson, indický premiér Nárendra Módí, indonéský viceprezident Jusuf Kalla a pákistánský premiér Imran Chán.

Hovořit tam bude i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Reklama

Výběr článků

Načítám