Hlavní obsah

Atentátník z Bostonu si vyslechl právo nevypovídat a neřekl už nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jakmile si 19letý Džochar Carnajev, podezřelý ze spáchání bombového útoku při bostonském maratónu, vyslechl od soudu, že má právo nevypovídat, využil jej a naprosto se odmlčel. Podle agentury AP přestal vypovídat asi 16 hodin poté, co jej vyšetřovatelé začali na nemocničním lůžku vyslýchat. Mladík byl v pátek převezen z nemocnice do vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz atentátníka z Bostonu do věznice Fort DevensVideo: Reuters

 
Článek

AP se odvolává na policejní zdroj a na politické činitele, z nichž žádný nechtěl kvůli citlivosti informací uvést své jméno.

Foto: Robin Young, ČTK/AP

Nedatovaná fotografie Džochara Carnajeva

Džochara poučila o jeho právech soudkyně Marianne Bowlerová ve chvíli, kdy jej zároveň informovala o obviněních, která byla proti němu vznesena. Přítomný žalobce pak upřesnil, jakou výši trestu bude požadovat, přičemž řekl, že může jít až o trest smrti.

Obviněný se tak dozvěděl mimo jiné o svém právu mlčet, o tom, že každá výpověď může být použita proti němu a že po každé otázce se smí poradit s právníkem. Také mu byl přidělen úřední obhájce poté, co potvrdil, že nemá dost peněz na to, aby si sehnal právníka sám.

Foto: Reuters

Rodiče Džochara Carnajeva Anzor a Zubejdat

Předtím, než se seznámil se svými právy, se podle amerických vyšetřovatelů ke svému činu přiznal. Média ovšem začala spekulovat, nakolik bude mít jeho přiznání váhu, když zaznělo předtím. Podle justičních expertů ale policie má k dispozici dostatek důkazů, které Carnajeva i tak z činu usvědčují.

Carnajev se dosud léčil v bostonské nemocnici Beth Israel. Podle pátečního sdělení policie byl 19letý Džochar převezen z nemocnice do věznice Fort Devens ve státě Massachusetts. Tam byl umístěn do tamějšího nemocničního zařízení pro dlouhodobě hospitalizované.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah proti podezřelému atentátníkoviVideo: Reuters

Všechny informace z výslechu údajného atentátníka v nemocnici jsou úředně nepotvrzené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám