Hlavní obsah

Argentinský prezident měl pozitivní test, i když už byl očkován Sputnikem

Argentinský prezident Alberto Fernández v sobotu oznámil, že má pozitivní antigenní test, ačkoliv už byl letos očkován proti covidu-19 ruskou vakcínou Sputnik V. Výzkumný ústav, který přípravek vyvinul, na Twitteru prezidentovi vzkázal, že ho to mrzí. Ruský institut také uvedl, že pokud se nákaza přece jen potvrdí, vakcína prezidentovi zaručí mírný průběh nemoci.

Foto: Argentina's Presidency, Reuters

Argentinský prezident Alberto Fernández

Článek

Argentinský prezident oznámil pozitivní antigenní test několik hodin poté, co oslavil 62. narozeniny. "Měl jsem horečku 37,3 a mírnou bolest hlavy, tak jsem si udělal antigenní test, jehož výsledek byl pozitivní," napsal Fernández na Twitteru. Dodal, že čeká na výsledek PCR testu a do té doby bude v karanténě. Fernández dostal první dávku vakcíny 21. ledna a druhou 11. února. Argentina ruským preparátem očkuje od prosince.

"Je to smutná zpráva. Sputnik V má účinnost 91,6 procenta proti nákaze a 100 procent proti vážnému průběhu nemoci," napsalo v sobotu na Twitteru výzkumné středisko Nikolaje Gamaleji (NICEM), které vakcínu vyvinulo. "Pokud se nákaza potvrdí, vakcína zaručuje rychlé zotavení bez vážných symptomů," dodal NICEM s tím, že Fernándezovi přeje rychlé uzdravení.

Trochu mě brněla ruka, řekl Putin k očkování. Kolektivní imunitu Rusů čeká do konce léta

Zahraniční

Agentura EFE citovala také prohlášení moskevské radnice, podle níž se v ruské metropoli nakazilo covidem-19 asi 0,1 procenta očkovaných osob a většina z nich měla mírný průběh.

I při očkování jinými vakcínami proti covidu-19 se objevily případy koronavirové nákazy. Experti upozorňují, že očkování proti nákaze nechrání stoprocentně, ale brání vážnému průběhu nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám