Hlavní obsah

Argentinský blonďatý anděl smrti shazoval lidi z letadel - dostal doživotí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Na doživotí odsoudili v Argentině v noci na čtvrtek bývalého důstojníka námořnictva Alfreda Astize (59) přezdívaného blonďatý anděl smrti. Za dob vlády vojenské junty v letech 1976 až 1983 mučil a zabíjel odpůrce režimu. V největším procesu proti lidem z komand smrti bylo spolu s ním odsouzeno dalších sedm lidí za zločiny proti lidskosti, uvedla BBC.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Alfredo Astiz před soudem

Článek

Anděl smrti byl jedním ze symbolů brutality vojenského režimu. Mezi jeho oběťmi jsou dvě francouzské jeptišky a tři zakladatelky organizace na ochranu lidských práv Mayů Matky z náměstí.

Pronikl do Matek z náměstí, které pátraly po zmizelých. Zorganizoval pak únos a vraždu tří zakladatelek organizace Azuceny Villaflorové, Esther Ballestrinové a Marie Ponceové.

Už dříve byl dosouzen v nepřítomnosti ve Francii za vraždu dvou jeptišek Alice Domonové a Leonie Duqueotvé, které zmizely v Argentině v roce 1977.

Astiz uvedl, že je obětí politického procesu. Hájil se, že chtěl uchránit Argentinu před levicovým terorismem.

Během kampaně proti opozici a levicovým skupinám za vlády junty zahnulo a zmizelo přes 30 000 lidí.

Z pěti tisíc lidí, kteří byli po zadržení odvezení do Esmy, jak se přezdívalo námořní technické škole v Buenos Aires, kde působili všichni odsouzení, už 90 procent nikdy nevyšlo ven. Někteří byli zastřeleni, další shozeni do Atlantiku z palub letadel a vrtulníků. Mnozí ještě zaživa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám