Hlavní obsah

Argentincům se ztratila ponorka, najednou přestala komunikovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinské námořnictvo pátrá po nezvěstné vojenské ponorce se 44 lidmi na palubě. Plavidlo San Juan se řízení námořního provozu naposledy přihlásilo ve středu, kdy se nacházelo v zálivu svatého Jiřího přibližně 430 kilometrů od provincie Chabut na jihu země. Podle deníku The Guardian o tom v pátek informoval armádní mluvčí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ponorka San Juan (S-42) na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„Poslední relevantní informace je ta, že jsme ztratili kontakt. Ponorka by byla ztracená, kdybychom po ní pátrali a nenašli ji,“ snažil se zmírnit paniku mluvčí argentinského námořnictva Enrique Balbi. Spekulace médií, že na palubě propukl požár, odmítl.

Foto: Profimedia.cz

Ponorka San Juan

Šestašedesátimetrová dieselelektrická ponorka třídy Santa Cruz San Juan (S-42) nehlásila žádné problémy, a tak je příčina jejího odmlčení záhadou. Nevyslala žádné nouzové volání a nehlásila sebemenší potíže. Námořnictvo proto doufá, že se jedná jen o komunikační problém.

Zásoby měli

Když se ponorka naposledy přihlásila, byla na cestě z města Ushuaia v jižním koutu země na námořní základnu Mar del Plata na severu Argentiny. Podle velitele základny Gabriele Gonzálese měla posádka dostatek zásob potravin, vody i vzduchu, a tak zatím není důvod k panice.

K věci už se na Twitteru vyjádřil i argentinský prezident Mauricio Macri: „Jsme odhodláni využít všech nezbytných národních a mezinárodních prostředků, abychom našli ponorku argentinského námořnictva co nejdříve to bude možné,“ napsal.

Po plavidle v současné době pátrají tři lodě a dvě letadla, která už prohledala patnáct procent prostoru, kde by se San Juan mohla nacházet. V úvahu přichází i mezinárodní pomoc. Tu už Argentincům nabídly Spojené státy, Spojené království a Chile. Američané by mohli poskytnout mimo jiné i snímky ze svých družic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám