Hlavní obsah

Antiraketa vypálená z torpédoborce zničila balistickou raketu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Americké námořnictvo v rámci cvičení odpálilo antiraketu SM3 protiraketového systému Aegis z torpédoborce USS O´Kane. Poprvé se podařilo sestřelit střelou vypálenou z lodi raketu středního doletu, přičemž byl k navádění využit pozemní radar na ostrově Wake.

Článek

Balistická střela středního doletu byla odpálena z Marshallových ostrovů. Jedenáct minut po startu ji zneškodnila antiraketa SM3 Block 1A (Aegis 3.6.1) ve vzdálenosti 3700 kilometrů západně od Havaje přímým nárazem.

Této technologie se používá, protože exploze nálože antirakety by mohla vést k výbuchu jaderné hlavice. Antiraketu naváděl radar pracující ve spektru X na ostrově Wake. Cvičení se tak přiblížilo reálnému nasazení, kdy má raketu navádět vzdálený radar.

Podle amerického Úřadu pro protiraketovou obranu (MDA) „všechny součásti pracovaly, jak bylo navrženo“. Nebylo ale uvedeno, v jaké výši byla střela zlikvidována, což by lépe ozřejmilo možnosti systému a relevantnost testu.

Systém Aegis, který nyní opět prokázal své kvality, už zničil 21 z 25 vypálených střel, má být upraven i pro pozemní využití. Pozemní systém GBI, který měl původně být implementován i v Evropě, má problémy, poslední dva testy selhaly.

Test také potvrdilo správnost Obamova rozhodnutí zavést do výzbroje systém AGI a ne nově vyvíjení pozemní systém GBI, který měl mít větší dosah. [celá zpráva]

Antirakety SM3 sytému Aegis mají po rozmístění torpédoborců ve Středozemním moři chránit i Evropu a v ní dislokované americké vojáky proti střelám z Íránu. Předvoj představuje loď USS Monterey se systémem Aegis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám