Hlavní obsah

Američtí senátoři předvolali Donalda Trumpa juniora kvůli ruské kauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zpravodajský výbor republikány ovládaného amerického senátu předvolal ve středu nejstaršího syna prezidenta Donalda Trumpa. Chce, aby stejně jako v roce 2017 v Kongresu vypovídal o kauze ruských snah o ovlivnění posledních prezidentských voleb. S odvoláním na své zdroje to uvádí server Axios, agentura AP i další média. Podle televize CNN Trump mladší zvažuje, že na slyšení nedorazí, nebo využije práva nevypovídat.

Foto: Mike Segar, Reuters

Donald Trump Jr.

Článek

Senátoři se údajně chtějí vrátit k částem výpovědi z předloňského roku, kdy prezidentův syn hovořil se členy právního výboru Senátu. Předvolání zřejmě motivovaly veřejné výroky bývalého právníka hlavy státu Michaela Cohena, které odporovaly výpovědi Trumpa juniora ohledně developerských plánů v Rusku. Prezidentův syn v září 2017 uvedl, že o projektu moskevské „Trump Tower” měl jen „periferní povědomí”.

Axios uvádí, že aktuální krok zpravodajského výboru představuje první známé předvolání ze strany Kongresu adresované jednomu z dětí prezidenta Trumpa. „Jedna možnost, kterou Trump junior v reakci na předvolání zvažuje, je uplatnění práv pramenících z pátého dodatku ústavy, další je, že zkrátka nepřijde, uvádí jeden ze zdrojů,” napsala CNN.

Podle médií nový vývoj naznačuje, že Kongres nevzdává vyšetřování vazeb Trumpova volebního štábu na ruské subjekty, ačkoli téměř dvouletá práce zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera spiknutí jednoznačně neprokázala. Agentura Reuters podotýká, že Mueller ve své konečné zprávě hovoří i o „důvodném” podezření, že Donald Trump mladší porušil zákony o financování volebních kampaní. Tým prokurátorů však dospěl k závěru, že by nebylo možno dosáhnout odsuzující verdikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám