Hlavní obsah

Americký stát Idaho chce odstřelit 90 procent vlků

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boise

Senát ve státě Idaho tento týden schválil návrh zákona, který státu státu umožní snížit tamní vlčí populaci až o 90 procent. Zákon podle svých zastánců pomůže ochránit místní rančery a jejich dobytek. Ochránci zvířat ale upozorňují, že nová pravidla způsobí nekontrolované zabíjení vlků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Těchto vlků je v Idahu až moc,” řekl člen idažského senátu Mark Harris z Republikánské strany po dlouhé řeči popisující příběh farmáře jehož živobytí nedávno ohrozila vlčí smečka.

Podle platných předpisů na ochranu vlků má stát povinnost udržovat vlčí populaci alespoň na čísle 150. Harris uvedl, že po posledním sčítání se na území státu potulovalo nejméně 1556 vlků, což je na jeho vkus příliš.

Útoků vlků přibývá, učí mladé lovit

Domácí

„Ničí farmáře a ničí divokou zvěř,” vysvětloval Harris.

Není ale jasné, proč musí k uvolnění podmínek pro odstřel zvířat dojít. Vlci byli ze státního seznamu ohrožených druhů odstraněni už v roce 2011. Vlky, kteří útočí na hospodářská zvířata, mohou farmáři navíc zabít bez zvláštního povolení už nyní.

Nejkontroverznější částí návrhu je zrušení limitu na počet vlků, které smí lovec zastřelit. To podle ochránců zvířat způsobí neomezený odstřel bez možnosti dohledu.

Po stopách šumavské vlčice: Vědcům se podařilo připnout jí telemetrický obojek

Domácí

Návrh zákona musí ještě schválit státní sněmovna a poté podepsat republikánský guvernér Brad Little. Ten zatím neuvedl, jak se k otázce postaví. Jak ale upozorňuje deník New York Times, guvernér minulý rok podpořil zvýšení výdajů na odstřel vlků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám