Hlavní obsah

Americký Kongres schválil provizorní financování vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Senát Spojených států v poměru 69 ku 28 hlasům schválil zákon o financování americké vlády do 18. února. Odvrátil tak hrozbu ochromení federálních úřadů a služeb, uvedly tiskové agentury.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol

Článek

Senát přijal příslušný zákon jen několik hodin po Sněmovně reprezentantů, která jej schválila v poměru 221 ku 212 hlasům. Zákon nyní čeká na podpis prezidenta Joea Bidena, který tak má učinit před páteční půlnocí (sobotních 06:00 SEČ), aby se federální úřady a agentury vyhnuly náhlému ukončení financování, pověstnému shutdownu, poznamenala agentura AFP.

V předvečer hlasování lídři obou stran, demokratů a republikánů, vedli vypjaté diskuze o prodloužení financování federálních úřadů již podruhé za dva měsíce. Naposledy odvrátili takzvaný shutdown na začátku října, a to jen pár hodin před vypršením termínu.

USA na čas odvrátily platební neschopnost, Senát schválil zvýšení dluhového stropu

Amerika

Nový zákon podle agentury AP drží vládní výdaje na současné úrovni, přidává jen sedm miliard dolarů (157 miliard korun) na podporu uprchlíků z Afghánistánu. Těch přišly do USA desetitisíce po srpnovém odchodu amerických vojsk ze země.

Nad rozpočtem panují neshody

Demokraté usilovali o prodloužení provizorního financování na kratší dobu, aby bylo možné co nejrychleji přijmout řádný rozpočet na celý fiskální rok, který v USA začíná v říjnu. Republikáni však tvrdili, že stále panuje příliš mnoho neshod na jeho podobě a je potřeba více času na jejich projednání. Únorový termín je pro ně podle agentury Reuters vítězstvím, protože stále udržuje výdaje na stejné úrovni, na nichž se zákonodárci dohodli ještě za vlády Bidenova republikánského předchůdce Donalda Trumpa.

Nejdelší „shutdown“ v historii v podobě 35 dnů, zasahující až do ledna 2019, se odehrál za předchozího republikánského prezidenta Trumpa, kterému demokraté odmítali financovat stavbu zdi na hranicích s Mexikem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám