Hlavní obsah

Americký dezinformátor má zaplatit rodičům obětí masakru miliony dolarů

Washington

Americký dezinformátor Alex Jones má zaplatit rodičům šestiletého chlapce zabitého při střelbě na základní škole Sandy Hook před téměř deseti lety 4,1 milionu dolarů (přes 98 milionů korun) za svá lživá tvrzení, že tragédie byla podvod. Rozhodla o tom porota v soudním procesu, v němž po něm rodiče zabitého hocha požadují odškodné. Podle agentury AP je to poprvé, co porota Jonese seznala finančně odpovědným za jeho lživá tvrzení.

Foto: Profimedia.cz

Dezinformátor Alex Jones

Článek

Porota v texaském Austinu ve čtvrtek rozhodla o náhradě škody a musí ještě určit případné odškodné s represivní funkcí, poznamenala stanice BBC News. Celková částka přiznaná v tomto případě by mohla být určující pro další žaloby proti Jonesovi, píše AP. Rodiče zastřeleného chlapce Neil Heslin a Scarlett Lewisová požadují nejméně 150 milionů dolarů (3,6 miliardy korun) za pomluvu a úmyslné způsobení citové újmy.

Jones po útoku na školu prostřednictvím svých mediálních kanálů vytrvale přiživoval konspirační teorii, že střelba s 26 oběťmi byla zinscenovaná ve snaze regulovat držení zbraní a že rodiče zabitých dětí jsou „krizoví herci“. Rodiny deseti obětí jej později zažalovaly za pomluvu a soudy ve dvou amerických státech loni rozhodly, že Jones ve věci nese právní odpovědnost. To připravilo půdu pro sérii procesů, v nichž poroty rozhodnou o výši odškodného, přičemž současné jednání je součástí prvního z nich.

Byli to herci, tvrdil o školním masakru americký dezinformátor. Teď u soudu obrátil

Amerika

Při středeční výpovědi Jones přiznal, že jeden z nejhorších masakrů na amerických školách byl skutečný, a své dřívější počínání označil za nezodpovědné. Navzdory odvolání svých tvrzení o tragédii v Sandy Hook však pokračoval v používání své platformy k útokům na porotce a soudce v tomto případě, poznamenala BBC News.

Heslin a Lewisová u soudu vypověděli, že je Jonesovi stoupenci léta obtěžovali a hrozili jim smrtí v mylné víře, že o smrti syna lžou. Během závěrečné řeči jejich advokát porotce vyzval, aby Jonese pohnali k zodpovědnosti za to, že na smrti chlapce vydělával. Jonesův obhájce připustil, že jeho mandant a Infowars informovali o Sandy Hook „nezodpovědně“, ale tvrdil, že klient není zodpovědný za obtěžování, podotkla agentura Reuters.

Jones je už řadu let jednou z hlavních tváří krajně pravicové konspirační mediální scény ve Spojených státech. Jeho organizace Infowars jako „operaci pod falešnou vlajkou“ nevykreslovala jen masakr na škole Sandy Hook, ale i další masové střelby. Za nenávistné projevy a obtěžování byl v roce 2018 vykázán z největších sociálních sítí světa. Žaloby, kterým aktuálně čelí, prezentuje jako útok na svobodu slova.

U soudu vypověděl, že jakékoli odškodné nad dva miliony dolarů „by nás potopilo“. Podle Jonese jeho podnikání poškodily zásahy velkých internetových platforem, jeho společnost Free Speech Systems v červenci vyhlásila bankrot. Právník Heslina a Lewisové ve středu uvedl, že Jonesovy zisky po vyloučení z Facebooku nebo Twitteru dál rostly a Infowars v roce 2018 místy vydělávalo přes 800 000 dolarů (přes 19 milionů korun) denně.

Při střelbě v základní škole Sandy Hook v americkém státě Connecticut v roce 2012 dvacetiletý muž jménem Adam Lanza zabil 20 dětí a šest dospělých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám