Hlavní obsah

Americké vládě hrozí platební neschopnost, Senát chce blokovat rozpočtové provizorium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sněmovna reprezentantů USA schválila ve čtvrtek dodatečný objem peněz na financování vlády, informovala agentura AP. Opatření musí ještě schválit Senát, kde jej chtějí blokovat demokraté. Nové rozpočtové provizorium k financování vládních úřadů by mělo platit do 16. února.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Washingtonský Kapitol

Článek

Pro zvýšení objemu peněz určených k financování vlády se vyslovilo 230 zákonodárců, proti jich bylo 197, uvedla agentura AP. Vlivné konzervativní křídlo republikánů opatření podpořilo výměnou za příslib, že Sněmovna reprezentantů bude v budoucnu jednat o navýšení peněz pro armádu a zpřísnění imigračních zákonů.

O opatření bude ještě hlasovat Senát, kde jej chtějí blokovat demokraté. Poukazují na to, že jejich priority - výdaje na imigraci a domácí programy - nejsou brány v potaz.

Termín, do kterého musí obě komory Kongresu dočasný rozpočet schválit, je stanoven na půlnoc z pátku na sobotu. Pokud opatření Senátem neprojde, hrozí akutní nedostatek financí a omezení provozu federálních úřadů.

Naposledy se do této situace USA dostaly v roce 2013, kdy vláda byla nucena kvůli platební neschopnosti uzavřít některé vládní agentury.

Reklama

Výběr článků

Načítám