Hlavní obsah

Americké noviny zveřejnily jména držitelů zbrojních průkazů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Vášnivou debatu o respektování soukromí a právu na vlastnění střelné zbraně obnovil v USA newyorský list The Journal News, respektive jeho internetová verze lohud.com. Deník zveřejnil článek i s interaktivní mapou tří okresů v údolí řeky Hudsonu se jmény a adresami osob, které vlastní zbrojní průkaz.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Článek s titulkem „Majitel zbraně od vedle: Co nevíte o zbraních ve vašem sousedství“ byl jednou z mnoha reakcí na nedávný masakr 20 prvňáčků a šesti učitelů ve škole v connecticutském Newtownu. Vraždil mladík Adam Lanza zbraněmi, které legálně vlastnila jeho matka. [celá zpráva]

Článek rozváděl problematiku držení zbraní a zbrojních průkazů. Mimo jiné se v něm píše, že v okresech Westchester, Putnam a Rockland severně od New Yorku vlastní zbrojní pas zhruba 44 000 lidí.

Pozdvižení ovšem vyvolala doplňující mapa u internetové verze článku. Byla plná červených bodů znázorňujících místa, kde bydlí držitelé zbrojních průkazů. Po jejich rozkliknutí se objevilo i jméno a adresa každého vlastníka. Mapu doprovázelo upozornění redakce, že ne každý, kdo vlastní průkaz, musí nutně doma mít zbraň.

Foto: lohud.com

Mapa po zvětšení ukázala jména a adresy majitelů zbrojních průkazů.

Následovala vlna kritiky

The Journal News článek na internetu zveřejnil v neděli a do středečního odpoledne ho na Facebooku dalo ke sdílení zhruba 30 000 lidí, uvedla agentura AP. Většina komentářů byla vůči novinám kritická. Lidem se nelíbilo narušení soukromí, skutečnost, že různé kriminální živly dostaly do rukou příhodný "katalog", či nebezpečí, že uvedení majitelé průkazů by mohli být v budoucnosti nespravedlivě kriminalizováni. Lidé také upozorňovali, že držení zbrojního pasu není v rozporu se zákonem.

Někteří diskutéři ve virtuálním prostoru reagovali zveřejněním adres a telefonních čísel autora článku i jeho nadřízených.

The Journal News si však za článkem stojí. „Obyvatelé New Yorku mají právo vlastnit s povolením zbraně, ale také mají právo ke svobodnému přístupu k informacím,“ uvedla za vydavatele Janet Hassonová s poznámkou, že data o majitelích zbrojních licencí jsou veřejně přístupná.

Reklama

Související články

Střelecká lobby po masakru zmlkla

Jinak sebevědomá a mocná střelecká lobby – považovaná v USA za nejsilnější – v rozjitřeném ovzduší po masakru v Newtownu rázem utichla a stáhla se dokonce...

Výběr článků

Načítám