Hlavní obsah

Americké námořnictvo zapálilo laserem plující loď

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Program amerických paprskových zbraní se dál rozvíjí. Námořnictvo USA vyzkoušelo nejnověji laserový kanón na otevřeném moři a zapálilo na dálku plující člun.

Článek

Loďka pohupující se na více než metrových vlnách v Tichém oceánu byla zaměřena a zapálena laserovým paprskem na vzdálenost půldruhého kilometru. "Usmažení" člunu považují autoři projektu za významný úspěch.

Laser byl instalován na vyřazený křižník USS Paul Foster u kalifornského pobřeží poblíž San Nicholase. Obě lodi byly v pohybu, když z křižníku vypálili 15kilowattový paprsek, který sežehl během okamžiku pohon člunu. Motor začal po chvíli i viditelně hořet.

Předchozí testy proběhly proti statickému cíli a později proti pohyblivému cíli, ale na stabilním povrchu. Střelba na neklidném oceánu je podle viceadmirála Nevina Carra "bez legrace" mnohem obtížnější.

“Strávil jsem na moři celý život," citoval server wirednews.com Carra, který dodal: “Nemyslel jsem si, že budu svědkem tak rychlého pokroku, když jsme přijali rozhodnutí, že chceme laserové zbraně na lodích."

Chtějí nasadit sedmkrát silnější zbraně

Námořnictvo podepsalo kontrakt se společností Northrop Grumman před třemi lety. Za vývoj prototypu zaplatilo 98 miliónů dolarů (1,6 miliardy Kč).

“Je to velký krok v rozvoji zbraní s usměrněnou energií," uvedl jeden z otců projektu Quentin Saulter.

Námořnictvo ovšem počítá s ostrým nasazením téměř sedmkrát silnějších laserů, které budou ničit nepřátelské válečné lodě nebo letící rakety. Námořnictvo navíc vyvíjí i mnohem silnější paprskové zbraně, jejichž prototypy by měly být k dispozici kolem roku 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám