Hlavní obsah

Americká sněmovna bude jednat o částečné legalizaci marihuany

– WASHINGTON
Novinky, CNN,

Člen Sněmovny reprezentantů, demokrat Barney Frank ve středu představil návrh zákona, podle něhož by nebylo trestné užívání marihuany. Lidé by mohli mít u sebe až sto gramů této drogy, aniž by byli trestáni. Nadále by však bylo trestné marihuanu pěstovat, vyvážet, dovážet a prodávat. S návrhem rezoluce HR 5843, kterou chce předložit v dolní komoře Kongresu, nesouhlasí Bílý dům ani protinarkotický úřad DEA.

Článek

Podle Franka by mělo být užívání marihuany dekriminalizováno. Tvrdí, že současné zákony postihují i lékaře, kteří předepisují užívání marihuany. "Myslím si, že není úkolem vlády říkat vám, jak trávíte svůj volný čas,“ řekl na tiskové konferenci. Frank také zdůraznil, že desítky států již povolily užívání marihuany k lékařským účelům, zejména pro léčbu glaukomu, astmatu a roztroušené sklerózy.

Frank současně popřel, že by sám marihuanu kouřil, natož aby někoho naváděl k jejímu užívání. "Kouřím doutníky. A nemyslím, si, že by to měli dělat další lidi. Kdyby se měl ptali mladí lidé, poradil bych jim, aby to nedělali,“ uvedl Frank.

Zároveň napadl republikány, že kriminalizují užívání marihuany, přestože jinak podporují omezení pravomocí vlády.

Za kouření trávy je zatčen člověk každých 38 sekund

Dekriminalizaci marihuany však podporuje i republikán Ron Paul, který se neúspěšně pokoušel získat nominaci do podzimních prezidentských voleb za republikány. Mluvčí jím sponzorované Národní organizace pro reformu zákonů o marihuaně NORML Allen St. Pierre zmínil, že existuje nerovnost. U alkoholu vláda netrestá jeho užívání, ale trestá lidi, kteří pod jeho vlivem řídí auto.

Dodal také, že od roku 1965 bylo v USA zatčeno v souvislosti s užíváním marihuany 20 miliónů lidí, a od roku 1990 11 miliónů. "Každých 38 sekund je zadržen kuřák marihuany,“ řekl.

Bílý dům je proti byť jen částečné legalizaci

Protinarkotický úřad DEA však namítá, že samotní uživatelé jen málokdy končí ve vězení. DEA stejně jako Bílý dům odmítají uznat, že by se marihuana dala využít v medicíně a označují ji za nebezpečnou DEA tvrdí, že by legalizace vystavila děti nebezpečí a že by se takto otevřely dveře dalším drogám.

V dolní komoře Franka podporují další dva demokraté William Lacy Clay a Barbara Lee. Zdůraznili, že zákon nespravedlivě postihuje Afroameričany, kteří jsou častějšími uživateli této drogy.

Clay sdělil, že nechce přehlížet užívání drog, ale je proti tomu, aby se "vydávaly peníze z daní na podivnou válku s drogami, které jen plní naše věznice zejména barevnými“. Dodal, že na ni doplácejí především nenásilní uživatelé drog, ale že se nepodařilo zastavit pašování drog do a po USA. Lee zase zmínila, že zatímco kalifornské zákony umožňují pěstovat marihuanu pro lékařské účely, federální to neumožňují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám