Hlavní obsah

Americká policie zastřelila dalšího neozbrojeného černocha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tulsa

Policisté v USA zastřelili dalšího neozbrojeného Afroameričana. Záběry ze zásahu proti Terenci Crutcherovi ukazují, jak se 40letý muž nejprve vzdává s rukama vzhůru. Pak ale neuposlechl výzvy strážníků, přistoupil ke svému autu a dal ruce dolů. Krátce poté vyšel výstřel, který ho připravil o život. Šéf místní policie po zhlédnutí videa přiznal, že je velmi znepokojující.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté v Tulse zastřelili neozbrojeného černochaVideo: AP

 
Článek

„Není snadné se na to dívat. Poprvé jsem to viděl s rodinou... uděláme správnou věc, nebudeme nic zastírat,“ slíbil podle deníku The Washington Post šéf místní policie Chuck Jordan. Případ se stal minulý týden, policie ale záběry zveřejnila až nyní.

Policejní mluvčí Jeanne MacKenzieová řekla novinářům, že dva strážci zákona na silnici narazili na prázdné SUV s otevřenými dveřmi. Když se k němu šli podívat, přiblížil se k nim Crutcher a nekomunikoval.

Incident zachytila také kamera na vrtulníku

„Odmítl uposlechnout výzvy strážníků. Mluvili na něj dál, ale on (Crutcher) na výzvy nadále nereagoval, pak přistoupil k autu. V té chvíli byl použit taser a krátce nato vyšel jeden výstřel,“ vysvětlila MacKenzieová.

Podle televize Fox News střílela tato policistka

Crutcher podle policie podlehl střelným zraněním po převozu do nemocnice, právník jeho rodiny ale tvrdí, že jej strážci zákona zabili na místě. Z videa se navíc zdá, že policisté po výstřelu čekali déle, než minutu, aniž by poskytli Crutcherovi první pomoc nebo zavolali záchranku.

„Oznámili, že Terence zemřel v nemocnici, to ale není pravda. Terence zemřel na ulici,“ řekl Washington Post Demario Solomon Simmons.

Letos už americká policie zastřelila 680 lidí, přičemž 161 z nich byli černoši. Střelba na neozbrojené Afroameričany ve Spojených státech vždy jitří emoce, a policejní šéf Jordan proto požádal veřejnost, aby zachovala klid a vyčkala na řádné vyšetření případu. „Prosím zachovejte klid,“ požádal Jordan. Kromě místní policie už případ nezávisle vyšetřují i federální úřady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám