Hlavní obsah

Američanku obžalovali kvůli výhrůžným SMS zprávám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém státě Missouri začal proces s ženou obžalovanou kvůli posílání výhružných SMS zpráv druhé osobě. Jde o jeden z prvních případů tohoto druhu, což umožnila kontroverzní úprava zákona o obtěžování prostřednictvím elektronické komunikace, která v Missouri začala platit v srpnu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Jedním z hlavních podnětů k novele se stal případ studentky, která v roce 2006 spáchala sebevraždu, protože byla obtěžována přes internet.

Jedenadvacetiletá Nicole Williamsová bude souzena za vyhrožování 17leté dívce, kterou předtím osobně neznala. Textové zprávy jí údajně začala posílat, když se doslechla o poměru svého bývalého přítele s poškozenou. Mimo jiné v nich dívce hrozila znásilněním. Při výslechu však Williamsová sdělila, že zprávy z jejího mobilu posílali jiní lidé.

Novela státního zákona v Missouri o obtěžování nyní postihuje i šikanu a pronásledování prostřednictvím elektronických médií jako e-mailů nebo SMS.

Kontroverzní zákon

Obhájce Williamsové Michael Kielty úpravu zákona kritizoval: "Je to možná ten nejhůře sepsaný zákon, co jsem kdy viděl." Zákon podle něj "činí trestným chování, které by mimo mediální prostor jinak nezákonné nebylo". Žalobce Jack Banas naopak tvrdí, že novela zákona o obtěžování by měla napomoci "snadněji pronásledovat lidi, kteří neobvyklými způsoby pronásledují jiné".

Rozhodujícím případem "kybernetické" šikany se stal soud s 49letou Lori Drewovou v Missouri. Ta byla federálním soudem v Los Angeles v Kalifornii minulý měsíc odsouzena za závažný trestný čin související s neprávněným vstupem do počítačů. Podle žalobců Drewová ještě s dvěma komplici vytvořila fiktivní profil dospívajícího chlapce na internetovém serveru MySpace a začala takto flirtovat se svou 13letou sousedkou Megan Meier. "Chlapec" se s Megan rozešel v roce 2006 se slovy: "Bez tebe by byl svět lepším místem." Megan se následně oběsila.

Drewová zatím nebyla odsouzena. Soud byl přesunut do Kalifornie, protože se žalobci v Missouri nemohli opřít o místní státní zákony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám