Hlavní obsah

Američané si na Black Friday koupili rekordních více než 200 tisíc zbraní

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Black Friday (Černý pátek), tradiční den velkých slev, přinesl ve Spojených státech nový rekord v počtu žádostí o kontrolu legálně pořízených zbraní během jednoho dne. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) byl v pátek zavalen celkem 203 086 žádostmi o kontrolu zbraní kvůli jejich nákupu. Lidé tak reagují na stále častější masové střelby, uvedl deník USA Today.

Foto: George Frey, Reuters

Poloautomatická puška a pod ní náhradní pažba bump stock, použité při říjnovém masakru v Las Vegas.

Článek

Předchozí jednodenní rekordy jsou ze dvou uplynulých let, loňské jednodenní maximum čítalo 185 713 žádostí, v roce 2015 jich bylo během jednoho dne nejvíce 185 345. I v těchto případech šlo o takzvané Černé pátky.

Zbraní si mohli pořídit ještě více

Jak USA Today upozorňuje, kontroly zbraní vyžadované při nákupu u autorizovaných prodejců střelných zbraní neznamenají skutečný počet těch prodaných.

Množství v pátek prodaných střelných zbraní je pravděpodobně vyšší, jelikož do jedné transakce provedené jedním kupujícím může být zahrnuto zbraní několik.

Přezkoumat kontrolní systém

Vysoká čísla, která obdržel kontrolní systém u zájemců o koupi zbraní (NICS), spadající pod FBI, přicházejí jen několik dní poté, co americký ministr spravedlností Jeff Sessions nařídil přezkoumání systému. Ten totiž umožnil, aby si bývalý příslušník letectva Devin Kelley mohl opatřit pušky, kterými 5. listopadu v kostele v Texasu zavraždil 26 lidí.

Vojenské letectvo Spojených států totiž do systému NICS nezadalo informace o jeho kriminální minulosti. Kvůli této chybě mohl Kelley, který v minulosti navíc několikrát uprchl z psychiatrické léčebny či vyhrožoval nadřízeným smrtí, při pořizování zbraní projít bezpečnostní prověrkou. [celá zpráva]

Ta nejhorší masová střelba v dějinách USA se stala 2. října v Las Vegas. [celá zpráva]

Není bez zajímavosti, že po tomto říjnovém masakru 59 lidí šly na dračku speciální pažby umožňující z poloautomatických pušek střelbu dávkami, které použil vrah Stephen Paddock. [celá zpráva]

Více než 200 případů masové střelby

Jak připomíná britský list The Daily Telegraph, poslední tři roky je ve Spojených státech v důsledku masového vraždění, tedy zabití najednou čtyř lidí a více, zabit průměrně více než jeden člověk denně. Letošek už v důsledku těchto činů přinesl minimálně 415 mrtvých, píše USA Today.

Přímo případů masové střelby se tam letos odehrálo již 217.

Přinese to tak spoustu dalších debat o možném omezení práva na držení zbraní. Okolo 40 procent Američanů totiž tvrdí, že zbraň vlastní, případně že se v jejich domácnosti nachází. Britský zpravodajský server BBC dodává, že dle průzkumu z letošního roku je v USA míra vražd způsobených střelnou zbraní nejvyšší v rámci rozvinutých zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám