Hlavní obsah

Američané se v rekordních počtech zříkají občanství

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američanů, kteří se dobrovolně zřekli občanství, dramaticky přibývá. Za prvních šest měsíců letošního roku jich pas vrátilo 5816, přičemž za celý loňský rok to bylo 2072 lidí. Už během tohoto půlroku byl také překonán dosavadní rekord z roku 2016, kdy se za celých dvanáct měsíců zřeklo občanství 5409 Američanů. S odvoláním na vládní data o tom informovala newyorská firma Bambridge Accountants věnující se daňovému poradenství.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Podle jejich analytiků jde většinou o lidi, kteří mimo Spojené státy žijí již delší čas. „Současná pandemie (koronaviru) jim poskytla čas zamyslet se nad svými vazbami ke Spojeným státům. Rozhodli se, že nynější politické klima v USA a nutnost každoročního reportování americké daňové správě je pro ně zkrátka příliš,“ citoval magazín Newsweek spolumajitele firmy Alistaira Bambridge.

USA hlásí rekordní počet nově nakažených

Koronavirus

„Politická situace v USA, hnutí Black Lives Matter, všechno to dění okolo pandemie – člověk si říká: Proč jsem pořád připoutaná ke Spojeným státům, když už s tím nemám nic společného?“ řekla časopisu Nicole Cabaová, která loni přesídlila z New Yorku do francouzského Lyonu.

Zhruba devět milionů amerických občanů, kteří žijí dlouhodobě v cizině, musí každoročně vyplňovat americké daňové přiznání a informovat o svých bankovních účtech v zahraničí. Na druhou stranu mají nárok na federální dávky včetně nynějších mimořádných 1200 dolarů na dospělou osobu a 500 dolarů na dítě v době koronavirové pandemie, podotkla stanice CNN.

Pompeo v Praze: Amerika bude vždy s vámi

Domácí

Zároveň připomněla, že vzdát se amerického občanství není nijak jednoduchá záležitost. Úkon je spojen s administrativním poplatkem ve výši 2350 amerických dolarů (více než 52 tisíc Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám