Hlavní obsah

Američané pozatýkali desítky mexických narkomafiánů

Atlanta

Policisté v americkém státě Georgia zatkli 45 osob, které jsou podezřelé z příslušnosti k mexickému drogovému kartelu La Familia. Při razii byly zabaveny zbraně, peněžní hotovost a drogy v hodnotě okolo jednoho milionu dolarů. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle vyšetřovatelů sloužila georgijská metropole Atlanta jako přestupní stanice, ze které byly drogy distribuovány do sousedních amerických států. Při razii bylo zabaveno 23 kilogramů amfetaminu, 43 kilogramů kokainu a přes dvě tuny marihuany.

I když se podle prohlášení policie podařilo rozbít poměrně významnou buňku, jedná se pouze o jeden z mnoha případů, kdy mexické drogové kartely pronikají na území Spojených států. Expert americké Agentury pro potírání drog John Comer varoval, že kartely jako La Familia jsou nejmocnějšími drogovými organizacemi na světě, jejichž aktivity neustále prorůstají do USA.

Drogové násilí v Mexiku si za tento rok vyžádalo podle místního tisku již více než 10.000 lidských životů. Uvedl to deník Reforma s odvoláním na statistiky z různých částí země. Žádné oficiální údaje nebyly zveřejněny od srpna. Podle zatím poslední vládní statistiky bylo od začátku rozsáhlé ofenzivy, kterou proti kartelům zahájil v roce 2006 prezident Felipe Calderón, zabito nejméně 28.000 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám