Hlavní obsah

Američan zpronevěřil sedm miliard dolarů, dostal 110 let vězení

Novinky, fia
Houston

Ke 110 letům odnětí svobody odsoudil ve čtvrtek soud v americkém Houstonu 62letého finančníka Allena Stanforda, kterému se dařilo dlouhých 20 let tahat za nos investory. V jednom z největších pyramidových podvodů v dějinách USA je připravil celkem o sedm miliard dolarů, tedy zhruba 142 miliard Kč.

Foto: ČTK/AP

Finančník Allen Stanford odsouzený k 110 letům vězení za rozsáhlé investiční podvody

Článek

Porota shledala Stanforda vinným už letos v březnu. Po vynesení rozsudku je jasné, že stráví zbytek života za mřížemi.

Jak připomněl deník The Guardian, Stanford byl zároveň odsouzen k náhradě škody ve výši 5,9 miliardy dolarů, tato část verdiktu je považována za spíše symbolickou, neboť muž, kdysi považován za jednoho z nejbohatších Američanů, byl v roce 2010 úředně prohlášen za nemajetného a nepatří mu ani cent.

Pyramida vydržela 20 let

Experti kroutí hlavou nad tím, jak je možné, že se Stanfordovi dařilo hrát 20 let podvodnou pyramidovou hru, v jejímž rámci vybíral peníze od lidí s tím, že prostředky dále výhodně investuje. Místo toho však peníze převáděl na své osobní účty a vedl rozmařilý život.

Během vyšetřování také vyšlo najevo, že Stanford uplácel regulační úřady, což mu umožnilo pokračovat v rozsáhlých podvodech, jichž se dopouštěl ve 100 zemích světa.

Stanford je od roku 2009 ve vazbě. Státní zástupce pro něj původně žádal soud o sazbu 230 let vězení. Stanfordovi obhájci se přimlouvali za trest tři až čtyři roky.

Verdikt 110 let vězení je o 40 let nižší sazbou, než uložil soud ještě většímu podvodnému finančníkovi Bernardu Madoffovi. Ten byl v roce 2009 za pyramidové podvody odsouzen na 150 let a a soud nařídil, aby se vzdal 171 miliard dolarů ze svého majetku, což byl dvojnásobek toho, co z podvodů získal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám