Hlavní obsah

Amazonský prales mizí stále rychleji

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANEIRO

Brazilská vláda potvrdila předchozí zprávy, že kácení amazonského deštného lesa v uplynulém roce zrychlilo. Úbytek „plic světa“ v posledních dvanácti měsících zrychlil oproti předchozímu období víc než dvojnásobně. Ironicky, téma se dávno stalo evergreenem: všichni o devastování vědí, ale téměř nikdo s tím nic nedělá.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Brazilská vláda si přitom pochvalovala, že kácení bylo v uplynulých třech letech na ústupu.V souvislosti s růstem cen se však tlačí nelegální lesní dělníci a pěstitelé sóji do hloubi amazonské džungle s novou razancí.

I letos byla vláda opatrně optimistická poté, co vyšlo najevo, že mezi květnem a červnem míra odlesňování poklesla o čtvrtinu. Před měsícem však avizoval brazilský Národní institut pro vesmírný výzkum, že během dvanácti měsíců do letošního srpna zmizelo 8 146 čtverečních kilometrů pralesa, tedy oblast větší než Jihomoravský kraj. Například v srpnu míra těžby oproti stejnému období loni pokročila o 228 procent.

Brazilský ministr životního prostředí Carlos Minc řekl, že za situaci mohou částečně i nadcházející celonárodní volby. Starostové v Amazonii se prý v honbě za hlasy stali vůči nelegálním těžařům benevolentními.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám