Hlavní obsah

Aljašská sopka Mount Redoubt vybuchla po dvaceti letech

Anchorage

Aljašská sopka Mount Redoubt vzdálená asi 180 kilometrů jihozápadně od Anchorage se po téměř 20 letech probudila k životu. V noci na pondělí pětkrát vybuchla. Oblak popela dosahoval až do výšky více než 15 kilometrů.

Foto: Heather Bleick, Reuters

Erupce sopky Mount Redoubt

Článek

Větší částice spadly poblíž sopky, oblak prachu proudy větru odnášejí oblak prachu směrem k nejvyššímu severoamerickému vrcholu Mount McKinley. Šedý prach už zasáhl vesnice a městečka u Anchorage.

Rita Jacksonová z městečka Willow ležícího asi 80 kilometrů severně od Anchorage říká, že se zrovna napila kávy, když ucítila něco divného na rtech - popel. Kromě toho ji začaly pálit oči.

Výbuch sopky Mount Redoubt

FOTO: ČTK/AP

 Kvůli prachu letecká společnost Alaska Airlines zrušila 19 letů z letiště v Anchorage. Kvůli popelu mají lidé zůstávat doma.

V oblasti sopky také platí varování před otřesy země. V neděli brzy ráno místního času vědci zaznamenali 40 až 50 otřesů každou hodinu.

Geolog John Power ukazuje satelitní snímek exploze sopky Mount Redoubt

FOTO: ČTK/AP

Sopka Mount Redoubt, která je 3108 metrů vysoká, se k životu začala probouzet začátkem letošního roku. Aljašská vulkanická observatoř koncem ledna upozornila, že erupce může přijít každou chvílí.

Foto: Heather Bleick, Reuters

Soptící Mount Redoubt

Soptící Mount Redoubt

FOTO: Heather Bleick, Reuters

Sopka byla naposledy aktivní po dobu čtyř měsíců na přelomu let 1989 a 1990. Při tehdejší poslední erupci sopečný popel z Mount Redoubt vážně ohrozil letadlo společnosti KLM letící ve vzdálenosti asi 240 kilometrů od sopky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám