Hlavní obsah

Aktivistku Black Lives Matter střelili v Londýně do hlavy. Bojuje o život

Novinky, drk
Londýn

Jednu z předních aktivistek britské odnože hnutí Black Lives Matter (BLM) Sashu Johnsonovou v neděli v Londýně někdo střelil do hlavy, píší ostrovní média. V těchto chvílích bojuje o život v londýnské nemocnici. Její příznivci tvrdí, že dostávala výhrůžky smrtí. Metropolitní policie odmítla, že se jednalo o cílený útok.

Foto: Profimedia.cz

Aktivistka Sasha Johnson na červnové demonstraci v londýnském Hyde Parku

Článek

Ke střelbě došlo na jihovýchodě Londýna ve čtvrti Peckham blízko domu, kde se zrovna konala párty.

Policie jméno postřelené nesdělila. O tom, že by se mělo jednat právě o 27letou Johnsonovou, informovala politická strana Taking the Initiative (Převzetí iniciativy), ve které aktivistka působí. Podle kolegů se stala terčem „brutálního útoku”.

„V tuto chvíli se nachází v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče. K útoku došlo dnes ráno poté, co kvůli svému aktivismu obdržela několik výhrůžek smrtí,” napsala strana v nedělním prohlášení zveřejněném na Facebooku.

Podle policie ovšem nic nenaznačuje tomu, že by šlo o cílený útok. Zároveň policisté uvedli, že Johnsonová před útokem neobdržela žádné „věrohodné” výhrůžky.

Panterka z Oxfordu a matka třech dětí

Britská média považují Johnsonovou za jednu z nejvýraznějších tváří ostrovních protestů hnutí Black Lives Matter (Na životech černochů záleží). V současnosti působí v již zmíněné politické straně, která z hodnot BLM vychází.

Policie v Ohiu postřelila mladou černošku, ta zemřela

Amerika

Minulý rok spoluorganizovala milionový pochod proti systémovému rasismu. Tisk ji kvůli jejímu oděvu často označuje za „černou panterku” z Oxfordu – s odkazem na slavnou levicovou stranu z 60. let, která ve Spojených státech bojovala proti policejní brutalitě.

Vystudovala na škole Ruskin College v Oxfordu, má tři děti a věnuje se práci s mladými.

Reklama

Výběr článků

Načítám