Hlavní obsah

Aktér únosu z 11. září byl na Guantánamu mučen, potvrdila soudkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Saúda Muhammada Kahtáního, označovaného za dvacátého únosce z 11. září 2001, ve věznici Guantánamo na Kubě mučili. Listu The Washington Post to řekla soudkyně Susan Crawfordová, kterou Pentagon ustanovil dohlížitelkou nad procesy se zadrženými z Guantánama.

Foto: Larry Downing, Reuters

Lidé protestují proti americké základně na Guantánamu

Článek

 „Mučili jsme Katháního. Způsob zacházení je právně definovatelný jako mučení. Proto jsem nedoporučila obvinění,“ řekla Crawfordová. Podle ní nebyl jeho týrání ojedinělý případ.

Mučení prý Kathánímu poškodilo zdraví. Metody, které na něj věznitelé použili, prý byly povolené, ale vyšetřovatelé je uplatňovali příliš „agresivně.“ Vězně například vystavovali extrémně vysokým teplotám nebo je nepřiměřeně dlouho drželi v izolaci.

Kathání byl jedním z těch, kteří se chystali unést letadla 9. září 2001. Do letounů se ale nakonec nedostal, protože mu úřady zamítly povolení ke vstupu do USA. Z Guatánama zatím propuštěn nebude. To připustila i Crawfordová. Podle ní je vězeň příliš nebezpečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám