Hlavní obsah

Akce policejního vrtulníku v Riu jako z filmu Četa: střelec pálil do ulice hlava nehlava

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Brazilská prokuratura přezkoumává policejní zátah na podezřelého obchodníka s drogami z loňského roku. Akce připomínala víc lov divoké zvěře či scény z filmu o vietnamské válce Četa. Podezřelého v chudinské čtvrti metropole Rio de Janeiro pronásledoval policejní vrtulník, jehož střelec v obytné oblasti pálil hlava nehlava jednu ránu za druhou. Záznam z kamery na palubě helikoptéry policii unikl a v neděli ho zveřejnila televize Globo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brazilská policie střílela po podezřelých z vrtulníkuVideo: Reuters

 
Článek

Incident se udál loni 11. května. Policie se dostala na stopu jednoho z nejhledanějších obchodníků s drogami Marcia Pereiry přezdívaného Matematik. Do favely Korea v západní části Ria byl povolán vrtulník.

Jeho posádka si servítky rozhodně nebrala. Z výšky 900 až 1200 metrů zpozorovala muže, který „vypadal jako Pereira“. Stroj pak sestoupil 20 až 40 metrů nad zem a začal pronásledovat auto s podezřelým. Střelec v hustě obydlené oblasti pálil do ulic ostošest. Zasáhl několik domů včetně obytných budov.

Vůz se podařilo posléze zastavit, Pereira však v něm nebyl. Našli ho ale na druhý den mrtvého v jednom zaparkovaném autě.

Ostře sledované Rio

Policejní zásah vyvolal po zveřejnění záznamu pobouření, i když při akci nebyl nikdo zraněn. Vyšetřovatelé mají nyní rozhodnout, zda policisté nepoužili nepřiměřenou sílu. „Tyto záběry jsou novým důkazem. Ti, kdo se na této operaci podíleli, se budou zodpovídat,“ řekl generální prokurátor Marfan Martins Vieira.

Agentura Reuters v té souvislosti upozornila, že policii v Riu v blízké době čeká několik zatěžkávacích zkoušek a nemůže si dovolit chyby. V červenci přiletí papež František, v příštím roce země hostí mistrovství světa ve fotbale a za tři roky letní olympijské hry.

Reuters také poznamenala, že elitní policejní jednotka BOPE je známá občasným používáním spíše válečných praktik.

Reklama

Výběr článků

Načítám