Hlavní obsah

Agent Interpolu byl informátorem drogového kartelu

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXICO CITY

Americký agent Interpolu dodával tajné informace jednomu z nejnebezpečnějších drogových kartelů na světě. Odhalený informátor s krycím jménem Felipe se přiznal mexickým vyšetřovatelům, že kartelu Beltrán-Leyva dával vědět o připravovaných protidrogových operacích. O skandálu informoval britský deník The Times.

Článek

Felipe byl přímo u zdroje, pracoval totiž jako agent Interpolu na americké ambasádě a mezinárodním letišti v Mexico City. 

Zároveň vyšetřovatelé oznámili, že na výplatní listině narkobaronů byli i tři zaměstnanci kanceláře mexického prokurátora pro boj s organizovaným zločinem. Mafie jim platila mezi 150 a 450 tisíci dolary měsíčně (až téměř devět miliónů korun). 

Odhalení je velice nepříjemné pro americký protidrogový úřad (DEA), kde podle odborníků budou po současném skandálu padat hlavy. Před pár dny přitom americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová na návštěvě v Mexico City chválila úspěchy v boji proti pašování drog. “Podařilo se nám dosáhnout vynikající úrovně spolupráce v boji proti pašování drog a organizovanému zločinu,” libovala si. Spojené státy na boj s organizovaným zločinem slíbily 400 miliónů dolarů (téměř osm miliard korun), které bude v Mexiku rozdělovat americká ambasáda.

Odhalení agentů mafie je nejzávažnějším skandálem od roku 1997. Tehdy se ukázalo, že generál Jesús Gutiérrez Rebollo, velitel národní protidrogové kanceláře, je ve skutečnosti člověkem drogového kmotra Amada Carrilla.

Protidrogová centrála v Mexiku ale v posledních dnech zaznamenala i úspěchy. V sobotu se policistům v Tijuaně podařilo zatknout drogového bosse Eduarda Arellana Félixe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám