Hlavní obsah

Adam Lanza nebyl při střelbě pod vlivem léků

Newtown

Connecticutská policie nenašla žádné důkazy, že by Adam Lanza, který v pátek zastřelil 26 lidí, bral léky na případnou duševní nemoc. Není ani jasné, zda u něj byl skutečně diagnostikován Aspergerův syndrom.

Foto: NBC News/Handout, Reuters

Adam Lanza

Článek

Policisté to uvedli poté, co prohledali dům, kde bydlel Adam Lanza se svou matkou, kterou také v pátek zastřelil. Odnesli odtamtud mobilní telefony, počítače i počítačové hry. Nenašli ale žádné léky a nic nenaznačovalo, že by je Lanza bral. Není ani jasné, zda měl skutečně Aspergerův syndrom, což měli Lanzovi rodiče říci přátelům a mediátorce která domlouvala jejich rozvod. Pátrají nyní v lékařských záznamech, uvedla televize Fox News.

Podle expertů by ale stejně Aspergerův syndrom, což je jedna z forem autismu, nevysvětloval masovou vraždu. Vazba mezi autismem a vraždami nebyla nikdy potvrzena. Není ale ani jasné, zda mladík netrpěl nějakou jinou psychickou poruchou.

Podle listu Washington Post ale měla rodina potíže s výchovou Adama, který měl problémy ve škole, z veřejné přešel do soukromé a nakonec ho matka učila doma. Prý se mu nedařilo zvládnout období dospívání.

Problémy matky

Otázkou ale je i chování matky, která si po rozvodu, který proběhl v roce 2008, prý nepřála, aby ji doma někdo navštěvoval, a kupovala si zbraně, měla jich šest. Údajně si dělala i zásoby potravin. Nepracovala a bývalý manžel jí posílal ročně 240 000 dolarů z 445 000 tisíc, které ročně vydělal. List The Washington Post uvádí, že trpěla roztroušenou sklerózou.

Děti se vracejí do školy

V Newtownu už byla obnovena školní výuka, netýká se to ale dětí ze školy Sandy Hook, kde Lanza vraždil.

Foto: Novinky.cz, Reuters

Vedení místního školského úřadu ještě nerozhodlo, kdy opět začnou chodit do školy. Na jejich příchod se ale již připravuje škola Chalk Hill v nedalekém městě Monroe, kde se zatím budou učit. Do školy Sandy Hook se vrátit nemohou, protože ve zdech i dveřích jsou desítky děr po kulkách.

V úterý pokračuje pohřbívání obětí. Koná se poslední rozloučení s dalším šestiletým chlapcem.

Reklama

Související témata:

Související články

Profil vraha z Newtownu je hrozivě povědomý

Proč Adam Lanza zabil 26 lidí v poklidném Newtownu, zatím není známo, i když policie naznačila, že už má jisté indicie. Obrázek zabijáka je ale hrozivě...

Výběr článků

Načítám