Hlavní obsah

Verdikt nad Čechem, jemuž hrozí trest smrti, bude příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DENVER

V Denveru v americkém státě Colorado pokračoval ve čtvrtek druhým dnem soud s českým občanem Martinem Novotným, obžalovaným z vraždy brazilské přítelkyně. Třiadvacetiletému Novotnému z České Lípy hrozí jako prvnímu Čechovi ve Spojených státech trest smrti.

Článek

Podle českého konzula v Los Angeles Tomáše Kadlece, který jednání soudu sledoval na místě, ve čtvrtek dopoledne se ještě jednou sešel soudce s prokurátorem, obhájci a dvanáctičlennou porotou, aby projednali poslední procedurální otázky. Vlastní soudní přelíčení začalo krátce před polednem a skočilo až kolem 18. hodiny místního času, tedy kolem 2. hodiny ranní v pátek času středoevropského.

Nejprve vypovídali svědci, pak žalující strana začala s předkládáním důkazního materiálu. "Přelíčení bude pokračovat i v pátek místního času, pak bude proces od soboty do pondělí přerušen, protože v USA je volno," upřesnil Kadlec. Dodal, že v této fázi je velmi obtížné odhadnout, jak dlouho bude řízení trvat. Nejpravděpodobnější ale podle něho je, že verdikt vynese porota nejdříve v úterý, nedá se však vyloučit ani středa.

Brutální vražda

Novotný se loni v prosinci přiznal, že ze žárlivosti zabil svou brazilskou přítelkyni Annu Elisu Goncalvesovou-Toledovou, která se s ním chtěla rozejít. Bývalou přítelkyni připravil o život velmi brutálním způsobem. Na jejím těle napočítali vyšetřovatelé kolem 70 bodných ran. Policii se udal sám. [celá zpráva]

Na výroku o vině či nevině obžalovaného se 12 členů poroty musí shodnout jednomyslně. Následně je vyhlášen verdikt o vině, o výši trestu se rozhoduje až později. Soudce stanoví další termín zasedání, prostuduje znovu důkladně spis a teprve pak je stanoven trest. Trest smrti je možné v Coloradu uložit i za spáchání jediné vraždy, což je případ Novotného, uděluje se ale jen velmi zřídky.

V Coloradu se popravuje smrtící injekcí. Naposledy úřady tohoto státu člověka popravily v roce 1979.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám