Hlavní obsah

V NASA se ztratily nahrávky Armstrongova přistání na Měsíci

Novinky, CNN, lab
WASHINGTON

Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámil, že se z jeho archivu v Goddardově centru vesmírných letů ve státě Maryland ztratily originální nahrávky přistání prvního člověka na Měsíci.

Článek

Ani po roce úporného hledání se prý sedm set krabic, obsahujících originální dokumentaci k Armstrongově letu v Apollu 11 v roce 1969, nenašly. Uvedl to mluvčí NASA Grey Hautaloma. "Neviděli jsme je už dlouho. Hledali jsme záznamy více než rok, ale bez úspěchu," dodal Hautaloma. Zmizelé nahrávky a ostatní dokumentace prý obsahovaly i informace o zdravotní situaci kosmonautů.

"Nemáme velké obavy. Všechny informace máme na kopiích," dodal mluvčí NASA. Kopie jsou ale údajně v daleko nižší kvalitě než originály.

"Nedbalost, ne krádež"

Podle editora webových stránek NASA Kethe Cowinga se patrně nejedná o záměrné zcizení dokumentů, spíše o nedbalost ze strany vedení NASA. "Myslím, že je dost nešťastné, že NASA nemá alespoň o jednoho zaměstnance navíc, který by se o nahrávky staral."

Cenné originály prvního letu na měsíc se údajně do archivů NASA vrátily v 70. letech. Předtím byly na čas uloženy v Národním archivu Spojených států. Většina původních zaměstnanců, kteří s nimi pracovala, již nežije, takže není možné zjistit přesné údaje o jejich uložení.

Reklama

Výběr článků

Načítám