Hlavní obsah

Snímek utopeného otce s dcerou se stal symbolem utrpení latinskoamerických migrantů

Ciudad de Méxiko

K řadě obětí nebezpečné cesty chudých Středoameričanů za lepším životem ve Spojených státech přibyly o víkendu další dvě - otec s malou dcerkou. Dvojice se utopila při pokusu rodiny o ilegální přechod řeky Rio Grande, která tvoří přírodní hranici mezi Mexikem a USA. Tragédie na rozdíl od jiných podobných otřásla veřejností kvůli fotografii utonulých.

Foto: Reuters

Těla utopeného otce a dcery ze Salvadoru

Článek

Snímek, který obletěl celý svět, otiskl jako první mexický list La Jornada. Pořídila ho novinářka Julia Le Ducová, když záchranáři v pondělí ráno našli 26letého muže a ani ne dvouletou holčičku bez života v mělčině u břehu. Dcerka ještě měla ručičku kolem tatínkova krku.

Foto: Julia Le Duc, ČTK/AP

Americká pohraniční stráž při pátrání po utopených migrantech ze Salvadoru

Podle příběhu popsaného novinářkou měla rodina Óscara Alberta Martíneze Ramíreze ze Salvadoru jen malé vyhlídky, že se jí vůbec podaří předat americkým úřadům žádost o udělení azylu. Proto se otec v neděli rozhodl dostat se do USA ilegálně přes Rio Grande z Matamorosu do Brownsvillu.

Foto: Julia Le Duc, ČTK/AP

Místo nálezu těl migrantů ze Salvadoru

Nejprve řeku přeplaval s 23 měsíců starou dcerkou Valerií, kterou nechal na americkém břehu. Pak se vydal zpátky pro manželku. Když ale Valerie viděla, že otec plave pryč, skočila za ním do vody. Martínez se pro ni vrátil a stačil ji chytit, ale proud je nakonec oba strhl. Manželka Tania vše viděla a zavolala mexické úřady.

Policie a záchranáři přivolaní zoufalou manželkou po dvojici v neděli marně pátrali až do setmění. Mrtvá těla otce a dcery našli druhý den ráno.

Reklama

Výběr článků

Načítám