Hlavní obsah

Jižní Ameriku postihl velký blackout. Bez proudu bylo 48 miliónů lidí

Buenos Aires
Aktualizováno

Velká porucha v Argentině vyřadila v neděli dodávky proudu ve celé zemi i v části sousední Uruguaye a některých oblastech Brazílie a Paraguaye. Bez proudu bylo nejméně 48 miliónů lidí, uvedla stanice BBC.

Foto: Tomas F. Cuesta, ČTK/AP

Proud nešel ani v metru v Buenos Aries

Článek

Dodávky elektrické energie byly přerušeny krátce po sedmé ráno (14:00 SELČ). Kvůli blackoutu musely být zastaveny všechny vlaky, ale problémy jsou i v automobilové dopravě, protože nesvítí semafory. Elektřina nejde v oblasti od hlavního města Buenos Aires na severu země po Mendozu na západě a Comodoro Rivadavia na jihu.

Foto: Tomas F. Cuesta, ČTK/AP

Samoobsluha v Buenos Aires bez proudu

Výpadkem jsou zasaženy argentinské provincie Santa Fe, San Luis, Formosa, La Rioja, Chubut, Cordoba a Mendoza. Postižena nebyla jen Ohňová země, která není napojena na jednotnou elektrickou síť.

V hlavním městě se částečně podařilo dodávky obnovit, stejně jako na pobřeží Uruguaye a v oblasti řeky Rio Negro. Postupně se podařilo obnovit dodávky pro polovinu obyvatel země, uvedl v neděli odpoledne argentinský prezident Mauricio Macri.

Foto: Tomas F. Cuesta, ČTK/AP

Bez proudu nefungovaly ani benzínové pumpy.

„Velká porucha v propojovacím systému nechala celou Argentinu a Uruguay bez proudu,“ uvedla energetická společnost Edesur. Jen v Argentině a Uruguayi je výpadkem postiženo 48 miliónů lidí.

„To je poprvé, kdy se něco takového stalo po celé zemi,” řekla mluvčí firmy Alejandra Martinezová. Ministr energetiky Gustavo Lopetegui řekl, že příčinu výpadku se dosud nepodařilo zjistit. Ministerstvo civilní ochrany oznámilo, že částečně by se měly dodávky obnovit během sedmi osmi hodin. Obě letiště v Buenos Aires fungují, protože mají generátory, ale vodárny varovaly, že bez proudu nebudu moci dodávat vodu.

Foto: Tomas F. Cuesta, ČTK/AP

Obchody v Buenos Aires zůstaly kvůli výpadku dodávek elektřiny zavřené.

Dodávky elektřiny jsou ale přerušeny i v Brazílii a  v řadě oblastí Paraguaye.

K výpadku došlo v době, kdy se část Argentiny chytala na místní volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám