Hlavní obsah

V Kalifornii se narodilo nejmenší miminko, které přežilo. Vážilo 245 gramů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Světový unikát zažila porodnice Sharp Mary Birch v kalifornském San Diegu. V loňském prosinci tam přišla na svět holčička Saybie, která vážila 245 gramů. Svou velikostí odpovídala jablku, napsala agentura DPA. Dívenka je ale velký bojovník a ve středu byla z nemocnice propuštěna, když dosáhla váhy 2,5 kilogramu a lékaři ji označili za zdravého novorozence.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Holčička Saybie vážila po narození jen 245 gramůVideo: Reuters

 
Článek

Záznamy o nejmenších novorozencích, kteří přežijí, jsou uchovávány na univerzitě v Iowě. Tamní profesor, pediatr Edward Bell, potvrdil, že případ je světovým unikátem. Saybie je podle univerzitní databáze nejlehčí dítě, které přežilo. Podle Guinnessovy knihy rekordů zatím prvenství držela dívka, která se narodila v roce 2004 v Chicagu a vážila 260 gramů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dítě s nejnižší váhou, které se narodilo v Kalifornii, přežilo.

Lékaři provedli matce Saybie císařský řez ve 23 týdnu těhotenství, když začala trpět velmi vysokým tlakem a objevily se u ní další příznaky preeklampsie. Běžně trvá těhotenství 40 týdnů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Dívenka byla po pěti měsících z nemocnice propuštěna.

Nikdo nečekal, že dítě narozené tak předčasně přežije. Matce i otci po porodu řekli, že mají asi hodinu na rozloučení. Z hodiny se ale staly dvě, ze dvou tři a pak začaly ubíhat týdny, popsala matka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám