Hlavní obsah

Zničený život stojí 1,5 milionu dolarů

Právo, doh

Bezmála 46 let strávil za mřížemi Američan Richard Phillips (73) za vraždu, kterou nespáchal. Stal se tak smutným rekordmanem – nikdo jiný v USA nezůstal po nespravedlivém odsouzení za mřížemi tak dlouho.

Foto: Carlos Osorio, ČTK/AP

Richard Phillips na snímku z ledna 2019

Článek

Phillipse soud zprostil viny v opakovaném procesu poté, co se k vraždě přiznal jiný muž. Na svobodu vyšel loni v březnu. Jako odškodnění má nyní dostat 1,5 milionu dolarů (zhruba 34,6 milionu Kč), oznámila Dana Nesselová (50), ministryně spravedlnosti státu Michigan.

Mnozí uživatelé sociálních sítí se přitom podivovali nad tím, jak je tato částka nízká. „Ačkoliv tato kompenzace nevynahradí 45 let, jež nespravedlivě strávil ve vězení, upřímně doufám, že mu nyní pomůže zajistit zaslouženou kvalitu života,“ citovala CNN prokurátorku Kym Worthyovou (62).

Jediný „důkaz“

Odškodnění se přitom týká jen zhruba třiceti let z jeho trestu, protože Phillips stále nebyl zproštěn viny za ozbrojené přepadení. Jeho právnička však usiluje i o to, aby kompenzace v takovém případě mohla být větší.

Phillipse zatkla policie v roce 1972 ve věku 27 let. Na doživotí ho soud poslal za vraždu Gregoryho Harrise. Švagr oběti tehdy vypověděl, že s Phillipsem vraždu plánovali, a toto svědectví se stalo de facto jediným důkazem. V roce 2010 se však ke zločinu přiznal Richard Polombo (71), čímž se otevřela cesta k Phillipsovu propuštění.

Phillips, který ve vězení začal malovat, se nyní chce soustředit na uměleckou kariéru. „Nemyslel jsem si, že někdy ještě vyjdu na svobodu. Začal jsem malovat, abych se nezbláznil,“ řekl agentuře AP propuštěný muž, jehož díla se nyní prodávají za několik tisíc dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám