Hlavní obsah

Evropská unie je k Británii moc tvrdá, kritizuje Trump

Washington

Velká Británie získala nového ochránce, amerického prezidenta Donalda Trumpa, píše deník Die Welt. Poté, co se Evropská unie v noci na čtvrtek dohodla na odkladu odchodu Spojeného království z EU k 31. říjnu, evropskou sedmadvacítku Trump zkritizoval za tvrdost, s jakou vůči ostrovnímu království vystupuje.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Škoda že je Evropská unie tak tvrdá vůči Spojenému království a brexitu,“ napsal americký prezident na Twitter.

Poznamenal, že stejně „brutálně“ vystupuje EU jako obchodní partner Spojených států, což se ale podle Trumpa změní. „Někdy musíte nechat lidi, aby si vydechli, aby se vám to nevrátilo zpátky,“ dodal Trump.

Evropská unie a Velká Británie nalezly ve čtvrtek nad ránem kompromis v otázce odkladu brexitu do 31. října. Pokud britský parlament schválí vyjednanou dohodu o vystoupení, odejde země z Unie dřív.

Prodloužení termínu odchodu předpokládá také britskou účast v květnových evropských volbách. Pokud by je Británie neuspořádala, opustila by EU brexitem bez dohody už k 1. červnu.

Je to již druhá žádost Velké Británie o odklad brexitu. Původně mělo Spojené království odejít k 29. březnu. Krátce předtím Británie požádala o odklad a termín odchodu byl stanoven na 12. dubna. Problémem je ale brexitová dohoda, kterou vyjednala premiérka Mayová s EU a kterou britský parlament už třikrát v hlasování odmítl. Vždy to ztroskotalo na odporu severoirské Demokratické unionistické strany (DUP), ale i euroskeptických konzervativních poslanců sdružených ve skupině ERG.

Prezident Trump jako odpůrce mnohostranných dohod už několikrát hovořil o výhodách vystoupení Británie z EU. Doufá, že po brexitu vyjedná s Londýnem novou, velkou obchodní dohodu. Zástupci amerického obchodu se na vyjednávání s Británií prý už připravují.

Reklama

Výběr článků

Načítám