Hlavní obsah

Faltýnek z toho vyjde s čistým štítem, je přesvědčen Babiš

– Washington • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Reiner (Washington), jr, rav

Premiér Andrej Babiš je přesvědčen, že místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vyjde z kauzy kolem tendru na mýto s čistým štítem. Řekl to ve čtvrtek novinářům během návštěvy USA. U Faltýnka stejně jako v centrále firmy Kapsch zasahovala ve čtvrtek policie.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš hovoří s novináři během návštěvy USA

Článek

„Nemluvil jsem s ním. Firmu Kapsch jsem dlouhodobě kritizoval. První tendr byl zvláštní, my jsme vysoutěžili o miliardu levnější mýto. Bez Kapsche, který neuspěl a dělal asi všechno pro to, aby uspěl. Jsem přesvědčen, že pan Faltýnek z toho vyjde, jako v minulosti, s čistým štítem,” řekl Babiš ve čtvrtek odpoledne středoevropského času.

Ve Faltýnkově domě v Prostějově tou dobou zasahovala policie, místopředseda ANO jí odevzdal telefon i počítač. [celá zpráva]

Policie zasahuje v domě Jaroslava FaltýnkaVideo: Jiří Růžička, Právo

Už brzy ráno byli policisté v jeho pražském bydlišti. „Dneska ráno mě navštívila policie v Praze v našem pražském bytě, kde mě požádala o součinnost při vyšetřování záležitosti, která se týká tendru na mýto,“ uvedl odpoledne Faltýnek s tím, že byl požádán o materiály, které k této záležitosti má.

Podle důvěryhodného zdroje Práva se Faltýnkovo jméno objevilo v rámci prověřování okolností zakázky na výběr mýtného, když o něm někdo z podezřelých hovořil zřejmě v odposleších.

Na dotaz advokáta prý policisté uvedli, že Faltýnek je v pozici „spolupracujícího člověka, kterého požádali o součinnost“, s tím, že nefiguruje mezi podezřelými ani obviněnými.

Faltýnek má poslaneckou imunitu. Pokud by jej policisté chtěli obvinit, museli by požádat Sněmovnu o jeho vydání ke stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám