Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů schválila přísnější kontroly lidí kupujících střelné zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Sněmovna reprezentantů schválila nařízení zpřísňující kontroly při nákupu střelných zbraní, které by se nově měly týkat i kupujících na internetu a na přehlídkách. Informovala o tom americká média. Podle serveru BBC jde o nejambicióznější opatření týkající se dohledu nad prodejem zbraní za posledních 20 let, pravděpodobně jej však zablokuje Senát, kde mají převahu republikáni.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Demonstrace v New Yorku za přísnější podmínky pro držení zbraní.

Článek

Při středečním hlasování v demokraty ovládané dolní komoře Kongresu zvedlo ruku pro zákon 240 zákonodárců, 190 jich bylo proti.

V USA se začalo o tvrdší kontrole zbraní znovu intenzivně mluvit po loňském masakru na střední škole ve floridském Parklandu, kde přišlo o život 17 lidí. Na demonstracích pak zpřísnění zákonů o prodeji zbraní požadovaly statisíce lidí.

Republikáni budou proti

Nová legislativa sice získala podporu Sněmovny reprezentantů, narazí však nejspíš na odpor v Senátu. Bílý dům v pondělí uvedl, že poradci doporučí prezidentu Donaldu Trumpovi, aby v případě schválení tento zákon nepodepisoval.

Podle demokratů nový zákon napravuje nedostatky staršího nařízení, které například nevyžaduje kontroly v rámci systému zájemců o koupi zbraní (NICS) při nákupech, které se uskuteční jinde než u licencovaných obchodníků.

„Zločinci nebo vážně psychicky nemocní lidé by zbraně mít neměli,“ citovala agentura AP demokratického zákonodárce Mikea Thompsona, který rozšíření kontroly kupců zbraní prosazuje dlouhodobě.

Kritici nového nařízení tvrdí, že ani rozšířené kontroly by nejspíš nezabránily pachatelům nedávných útoků, aby zbraně získali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám