Hlavní obsah

Dezertující vojáci, střelba a slzný plyn. Ve Venezuele pokračuje boj o humanitární pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři nákladní automobily s humanitární pomocí prolomily v sobotu venezuelskou armádou rozmístěné zátarasy na mostě u obce Ureña na kolumbijsko-venezuelské hranici, napsala agentura DPA. Konvoj a lidi, kteří ho pěšky doprovázejí, venezuelské ozbrojené síly ostřelovaly a použily i slzný plyn. Nejméně šest lidí bylo zraněno, uvedly televizní společnosti CNN, VPI-TV a en Español.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Na venezuelsko-brazilské hranice byly poslány další vojenské posily.

Článek

Vozy sice prorazily první bariéru uprostřed hraničního mostu, poté byly na venezuelské straně zastaveny bezpečnostními silami. Venezuelané se snaží přesvědčit vojáky, aby hranice uzavřené vládou otevřela a pustila do země humanitární pomoc. Do Kolumbije uteklo ale jen 13 příslušníků ozbrojených sil, kteří nesouhlasí s Madurovým režimem. Má to být 11 vojáků a dva policisté. Ostatní vůči lidem, kteří se snažili odstranit na hranicích zátarasy, použili slzný plyn.

Foto: Marco Bello, Reuters

Madurovi vojáci zablokovali přechody a proti lidem používají slzný plyn.

Přechody jsou zablokovány na příkaz socialistické vlády Nicoláse Madura železnými zátarasy a ostnatým drátem. Hranici hlídají bezpečnostní síly, které Maduro posílil. Odmítá umožnit dodávku humanitární pomoci, tvrdí, že Venezuelané nic nepotřebují a vše si vyrobí sami. Pomoc je podle jeho slov namířena proti jeho osobě, tvrdí, že ho tímto způsobem chce opozice spolu se Spojenými státy svrhnout. Dodávku humanitární pomoci  považuje za začátek vojenské intervence.

Foto: Andres Martinez Casares, Reuters

Střety demonstrantůp s bezpečnostními silami ve městě Urena

Šéf opozice Juan Guaidó, kterého západní země uznávají jako úřadující hlavu státu, je na hranicích s Kolumbií a snaží se nejrůznějšími způsoby dostat potraviny  a léky dostat do země. Jedním z nápadů je i lidský řetěz, kdy by se výrobky přenášely prostřednictvím lidského řetězu z kolumbijského území do obce Ureňa na území Venezuely.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, za kterou je podle politických analytiků z velké části zodpovědná Madurova vláda a její socialistická hospodářská politiky. V zemi chybějí i základní potraviny a léky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám