Hlavní obsah

Odmítl jsem cla na automobily, vzkázal Petříček z USA. S Pompeem mluvili i o Afghánistánu

• Aktualizováno

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček v pátek při jednání se šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem odmítl cla na evropské automobily, jejichž zavedením hrozí americký prezident Donald Trump. Oba ministři hovořili mimo jiné i o kybernetické bezpečnosti či vzájemné koordinaci postupu v Afghánistánu.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Ministři zahraničí ČR Tomáš Petříček (vlevo) a USA Mike Pompeo

Článek

"Odmítl jsem cla na automobily, zopakoval pozvání pro prezidenta Trumpa," napsal Petříček po téměř hodinovém jednání na Twitteru.

Oba ministři podle Petříčka hovořili o tom, že obchodní vztahy je třeba řešit jednáním a že pro Česko by jako pro exportně orientovanou ekonomiku mohla být cla velkým problémem, což podle něho USA vnímají.

V dalších tématech většinou panovala shoda. Oba politici podle Petříčka mimo jiné ocenili česko-americkou spolupráci ve třetích zemích.

"Připomněl jsem, že ČR dlouhodobě působí v Afghánistánu po boku Američanů a dalších spojenců a bohužel zde přinesla i oběti. Potřebujeme, aby spojenci měli v Afghánistánu jasný plán, abychom se vzájemně nepřekvapovali mediálními výroky o stahování vojáků," uvedl po schůzce český ministr. Dodal, že Pompea požádal, aby Česko včas informoval o dalším americkém postupu v zemi. Trump nedávno nečekaně rozhodl o odchodu vojáků ze Sýrie a chce výrazně snižovat i počet jednotek v Afghánistánu, což však svázal s pokrokem mírových jednání v zemi.

V této souvislosti došlo i na téma spolupráce v NATO, kde je pro Trumpa klíčovou otázkou plnění slibu o zvýšení armádních výdajů členských zemí na dvě procenta HDP.

"Americká strana věří, že v tomto svým závazkům dostojíme," řekl České televizi Petříček, podle něhož vidí Washington český plán na postupné zvyšování vojenských výdajů jako "jeden z důvěryhodnějších v rámci NATO".

Pompeo na Dnech NATO?

Ministři mluvili i o společných oslavách 20. výročí českého vstupu do aliance. Petříček pozval Pompea do Česka, americký ministr by mohl zavítat například na zářijové dny NATO v Ostravě.

Debata o kybernetických hrozbách se uskutečnila na pozadí problémů spojených s čínským telekomunikačním gigantem Huawei, jehož technologie vnímají američtí i čeští experti jako rizikové. Podle Petříčka oceňují USA transparentní postup české vlády. Rozdílnost názorů kabinetu a prezidenta Miloše Zemana, který dává najevo obavy z možných negativních reakcí čínské strany, podle ministra Američany neznepokojuje.

Český přístup ke kybernetické bezpečnosti ocenil již Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton, s nímž Petříček jednal ve čtvrtek.

Petříček také zopakoval, že šéf Bílého domu je pozván do Prahy i že Zeman má zájem o návštěvu v USA, o žádném termínu možných návštěv se však nemluvilo. Do Washingtonu 7. března zavítá na pozvání Donalda Trumpa premiér Andrej Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám